Гръцкият парламент разглежда законопроект за легализирането на еднополовите бракове. Той

...
Гръцкият парламент разглежда законопроект за легализирането на еднополовите бракове. Той
Коментари Харесай

Гръцкият парламент обсъжда легализирането на еднополовите бракове

Гръцкият парламент преглежда законопроект за легализирането на еднополовите бракове. Той планува предоставяне на цялостни наставнически права на еднополовите двойки, само че няма да разреши на сътрудниците мъже да търсят деца, родени в Гърция посредством сурогатно майчинство. Гръцкото общество е разграничено по тематиката. Вносителите споделят, че с него страната ще стане по-справедлива и по-европейска. Категорично срещу е Гръцката православна черква, която счита хомосексуализма за грях. Очакванията са законопроектът да бъде признат с поддръжката на ръководещата партия Нова народна власт, която има болшинство в Народното събрание. Това би направило Гърция първата православна страна, в която еднополовите бракове са позволени.



С доста остри диспути в Народното събрание стартира разискването на проектозакона за еднополовите бракове. Депутати от опозицията от националистическите партии нападнаха непосредствено както ръководещите, които внесоха проектозакона, по този начин и тази част от опозицията, която го поддържа. В самата ръководеща консервативна партия " Нова Демокрация " някои от депутатите обявиха,че няма да поддържат проектозакона. Един от тях е някогашният министър председател Самарас и няколко заместник-министри, които в случай че намерено гласоподават с " не " ще би трябвало да изоставен държавното управление.

Те не се повлияха от мнението на премиера Кириакос Мицотакис:

" Това е значима стъпка, която цели тъждество за всички. Но преди всичко - отбрана на децата на еднополовите двойки, който към този момент съществуват. Тези деца би трябвало да имат същите права като останалите деца. това към този момент е процедура в 36 страни на 5 континента, без признаци да е наранило публичната устройство. "



Водещата опозиционна партия СИРИЗА съвсем няма проблем с поддръжка на еднополовите бракове, тъй като водачът Каселакис скоро подписа брак с колегата си в чужбина, само че не може да го легализира в Гърция.
Напрежение има при социалистите от ПАСОК, където има двама депутати-мюсюлмани, които за нищо на света няма да поддържат узаконяване на еднополови връзки.

Малките националистически партии само са обединени против закона. Депутатите им са дълбокорелигиозни и застанаха на позицията на църквата. От тях идва и предлагането проектозаконът да се гласоподава поименно и всеки народен представител да поеме персонална отговорност пред гласоподавателите. Дори от " Гръцко решение " упорстват преди вота всеки народен представител да заявява дали е гей и в случай че е по този начин да не гласоподава, тъй като влиза в спор на ползи.



фотоси: Българска телеграфна агенция

Несъмнено главният съперник против узаконяване на бракове от еднополови двойки е отвън Народното събрание. Това е гръцката черква, която има мощно въздействие измежду гърците. Светият синод излезе с публична позиция.

" Това обрича бъдещи деца да порастват без майка и татко в среда на комплициране за ролята на родителя ", сподели свещеник Йеротеос.

Монасите от манастирите в Атон също жигосаха даже концепцията да се позволи цивилен брак на гей двойки. За да бъде признат проектозаконът при гласоподаване ръководещите би трябвало да получат поддръжка от депутати от опозицията, което евентуално ще се случи.

Автор: Катя Пеева - сътрудник на БНР в Атина


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР