Гражданите на Хонконг не са купували китайски юани с такъв

...
Гражданите на Хонконг не са купували китайски юани с такъв
Коментари Харесай

Жителите на Хонконг полудяха по юана

Гражданите на Хонконг не са купували китайски юани с подобен възторг от шоковата обезценка на китайската валута през 2015-та. 

Банковите клиенти на територията са усили деноминираните си в офшорни юани спестявания с чисто 163 милиарда юана (25 милиарда щ. долара) през последните 12 месеца - близо четири пъти повече в сравнение с през същия интервал на предходната година, демонстрират формалните статистически данни. За финален път те са " пазарували " валутата с по-висока от тази скорост през 2014-та - малко преди китайското държавно управление да девалвира националната парична единица, която след това навлезе в низходяща серпантина на търговия. 

Увлечението по юана се дължи на голям брой фактори, в това число и на спекулациите, че той ще продължи да се ускорява откакто нарастна с над 5% към зелените пари през последните 12 месеца. Юанът е в преференциална позиция и поради доходността на десетгодишните китайски облигации, която е над два пъти по-висока в сравнение с аналогичния по срочност американски държавен дълг. (Бел. ред. - доходността на американските десетгодишни облигации завърши търговията си на 14 септември на ниво от 1.26%, а същият по срочност китайски дълг връща на вложителите 2.896% годишно). 

Откриването на депозити в юани в Хонконг може да получи нов подтик в близко бъдеще, когато се чака откриването на два нови канала, целящи да насърчат капиталовите потоци сред територията и континентален Китай.

Единият е южния лъч на програмата Bond Connect, която ще обезпечи маршрут на китайските вложители да купуват задгранични дългови принадлежности. ( Тази стратегия е въведена в деяние през юли 2017-та и съставлява пазарна скица, позволяваща на задграничните вложители да влагат пари в китайския междубанков пазар на облигации като употребяват финансови институции от вътрешността на страната и от Хонконг.) Вторият канал е новата скица за обвързвано ръководство на персонални положения (Wealth Management Connect), която ще даде опция на търговците да купуват капиталови артикули в Хонконг и Макао.    

По оценка на банкери на " Креди агрикол " стартирането на схемите за свързване ще подкопае още повече позицията на Хонконг като мост сред Изтока и Запада и се връзва добре с бъдещото набиране на депозити в юани зад граница. 

Ключовият мотор на търсенето на юани е упованието, че китайската валута ще остане постоянна макар реалната  вероятност Федералният запас да стартира да лимитира програмата си за покупка на облигации, което ще поддържа щатския $.

Китайските пари печелят от мощния финансов приток и от внимателното потребление от Пекин на тласъци в поддръжка на стопанската система. Юанът и тайванският $ са единствените две азиатски валути, които са поскъпнали към американския $ през тази година.  

Офшорният юан се разменяше против 6.4391 за един щ. $ на 15 септември откакто през май се увеличи до 6.3525 за един $ - най-високата стойност за последните три години. 

Все отново, не всички са уверени, че депозитите в юани в Хонконг ще продължат да се усилват. Просто тъй като сега вложителите се възползват от по-високата рентабилност на китайската валута и от залозите за повишаването й. Тя не е изцяло конвертируема, ликвидността й се ръководи от Пекин и ще престане да притегля всеобщо клиенти сега, в който стартира да поевтинява.  

Други обаче считат наклонността за необратима. Поне до момента в който Китай употребява всичките мотори за съгласуваност, търсенето на офшорни юани ще поддържа портфейлните вложения и те ще нарастват. Все повече китайски локални управи емитират облигации в Хонконг и обогатяват продуктовата гама на южния лъч на схемата Bond Connect. А това ще усъвършенства ликвидността. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР