Градският съвет на БСП – София е сериозно обезпокоен от

...
Градският съвет на БСП – София е сериозно обезпокоен от
Коментари Харесай

БСП-София пита: Защо в новия учебник по история няма нито дума за избитите от фашистите ястребинчета и набучените на колове глави

Градският съвет на Българска социалистическа партия – София е съществено смутен от следващия опит българската просветителна система да бъде употребена за налагане на идеологеми и стериотипи, изфабрикувани от международния неолиберализъм и неговите представители у нас. В този случай, с признатите стратегии по история и цивилизация за учениците от Х клас, се споделя в позиция на столичните социалисти.

Още по време на първия кабинет на Бойко Борисов (2009 – 2013) бе създаден отчет със задача да се пренапише българската история, която да се трансформира в инструмент за образование на така наречен гражданско общество от соросоиден вид. Тогава създателите извършиха задачата да разкрият „ дискриминационната” роля и нетолерантно отношение на българската класика, предлагайки от образователната стратегия да бъдат изхвърлени произведения на Ботев, Вазов, Яворов, Елин Пелин, Дебелянов, Йовков, Смирненски, Гео Милев, Вапцаров. Тези антикултурни актове ставаха част от политиката и на служебните държавни управления, назначавани от президента Росен Плевнелиев.

По времето на втория кабинет на Бойко Борисов (2014-2016), с присъединяване на Реформаторския блок, ръководещите още веднъж посегнаха към емблемите на националната ни памет, само че на първо място към знаците и знаците на революционните и обществени битки у нас. Чуждестранни фондации и техните български емисари организираха открити уроци по антикомунизъм в българското учебно заведение, представяйки откровени неистини и груби операции за историческия път на България през втората половина на ХХ век. Министър Кунева стимулираше този развой, както и мултиприцирането на безпаметието за нацизма и неговите ужасни действия у нас.

А през днешния ден, третият кабинет на Бойко Борисов узакони такива стратегии по история и цивилизация, в които учениците ще би трябвало за една година да усвоят хилядолетното историческо развиване на народите по българските земи. Това, единствено по себе си, е нонсенс. Зачерква се досегашният метод, съгласно който усвояването на българската история се прави на стадии предвид на възрастовите характерности на учениците и което е още по-пагубно, българската история престава да е особено обособена в подтекста на европейската и международната история, с цел да се разтвори в тях като един от равнопоставените им съставни елементи.

И по този начин, новата стратегия по история за Х клас, разчетена на процеси, протичащи в течение на повече от 10 хилядолетия по българските земи, е ненаучна и в това време непостижима за асимилиране. Единственото пояснение за въвеждането на такава стратегия е, в случай че родните неолиберали, заели основни позиции в ръководството на страната, са решили младите българи да знаят колкото се може по-малко и по-еклектично за личната си страна и културна принадлежност.

След покушението против сърцевината на културната еднаквост се нападна същността на огромна част от събитията през ХХ век, още веднъж през призмата на идеологическите клишета на неолибералното мислене и агитация. Учениците ще би трябвало да усвояват и запаметят като най-типични за историята от първата и втората половина на ХХ век следните понятия: гнет, атентат, комунизъм, съветизация, тирания на пролетариата, реквизиция, Комунистически интернационал, безпартиен режим, Народен съд, наказателен уред, „ трудововъзпитателни общежития “ (лагери), горяни, „ Възродителен развой “, социалистическа индустриализация, принудително коопериране, изселване.

Същевременно, няма и дума за убийството на Стамболийски, за първото в света антифашистко въстание – Септемврийското въстание. Няма дума за признатия още през 1924 година Закон за отбрана на страната, който през 40-те години се насища с още по-радикални наказателни текстове. Няма дума за убитите без съд и присъда български комунисти, земеделци, леви интелектуалци, измежду които Гео Милев, Христо Ясенов, Йосиф Хербст, Георги Шейтанов. Няма дума за присъединението на България към фашистката коалиция с дейната роля на Богдан Филов и Борис ІІІ. Няма дума за убитите деца от Ястребино, за набучените на коловете глави на партизани и ятаци. Няма и дума за фашизъм, нацизъм, хитлеризъм, Холокоста, концентрационни лагери.

Едва ли има българин, който да не е наясно, че актуалният неолиберализъм се характеризира със изтриване на истините от националната културна и историческа памет, с възпитанието в антикомунизъм и русофобия. Едва ли има българин, който да не е наясно, че обилно платените сътрудници на Джордж Сорос и на други задгранични фондации извършват поръчките на своите господари да тровят българското общество с лъжи и груби фалшификации. Едва ли има българин, който да не е наясно, че под претекста проучване на национална история се масовизират неистини за близката история на България, прави се груба операция с младите българи: те се възпитават в ненавист към всичко, което е резултат от груповата сила на народа ни, от неговите революционни и обществени пориви, трансформират се в национални нихилисти и отцеругатели.

Ние, социалистите от София, предизвестяваме народните представители, държавното управление на България и персонално министър-председателя Бойко Борисов, че заиграването с българската история, пренебрегването на крупни исторически събития, опитите да бъдат заличени фашизмът и хитлеризмът от паметта на българския народ ни разделя освен като общество, само че и от фундаменталните полезности на Европейския съюз.

Държим българското държавно управление да изтегли стратегиите по история и цивилизация за Х клас. Да се провежда публично разискване на стратегиите по българска история и по българска литература, създадени за българското учебно заведение, предвид на тяхното обективно осветляване.

Градският съвет на Българска социалистическа партия - София упорства за оставката на министъра на образованието и науката, който носи главната виновност за приемането и одобряването на програмата по История и цивилизация за Х клас, която изопачава националната ни история, зачертава антифашистката опозиция у нас и в действителност спомага за реабилитиране на фашизма.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР