Град Бяла черква е един от символите на Възраждането в

...
Град Бяла черква е един от символите на Възраждането в
Коментари Харесай

Жители на Бяла черква се прекланят пред делото на Бачо Киро



Град Бяла църква е един от знаците на Възраждането в България. Това е мястото, където е основано първото селско читалище в България, учредено от Бачо Киро със звучното име „ Селска обич “. Всичко в Бяла църква е обвързвано с учителя, бунтовника, поета и революционера Бачо Киро, повел 101 белочерковци в Априлското въстание и епичните борби в деветдневната епопея при Дряновския манастир. Днес локалните хора са издигнали Бачо Киро на пиедестала на почитта, уповават се на героизма му по пътя си към бъдещето.

 Снимка: Здравка Маслянкова

Възрожденският дух в дребното градче Бяла църква в централна Северна България е непреклонен. Срещам го на всички места - в достолепните монументи, в гостоприемните хора и изключително у една дребна жена, която виждам пред музея:

„ Казвам се Анка Гецова, родена съм в Бяла църква в 1930-а година. След два месеца върша 92. Обаче още от дребна родея за Бяла църква, обичам я и по-късно към този момент и в читалището, и в хора съм пяла, и в театралната натрупа съм била. Където е било за Бяла църква, съм дала всичко. Бях ръководител на Съвета на дамите 20 години . Най-скъпо ми е хората и мястото, които да ги обичам. Пак потеглям, до момента в който някои си почиват у дома, аз не мога. То ми идва от вътре, би трябвало да дойда. За Бяла църква всичко бих дала “. 

 Анка Гецова Снимка: Здравка Маслянкова

А в музея, където ме води 91-годишната жена, се връщам 145 години обратно в епопеята на Априлското въстание. Самият музей е основан преди 45 години, когато и Бяла църква е оповестена за град. Автентични дрехи, фотоси от освободителното придвижване оръжия, историята на Бачо Киро са в основата на музейните сбирки, сподели за БНР шефът Анастасия Георгиева:

„ В музеят се пазят истински оръжия, саби, пушки, каракулаци, които са подарени на музея от наследници на въстаници, взели участие в боевете в Дряновския манастир. Тук се пази и антропологична възстановка на главата на Бачо Киро, направена по неговия череп. Костите на Бачо Киро се съхраняват в църквата „ Св. Димитър “ в Бяла църква от Освобождението до през днешния ден . Тази антропологична възстановка на главата на Бачо Киро е дело на проф. доктор Йордан Йорданов. Тук имаме една библия и старопечатни книги, върху които е почеркът на Бачо Киро, а също по този начин и направеното потекло на рода на Бачо Киро, което наблюдава поколенията от майката на Бачо Киро до днешните генерации “.

 Снимка: Здравка Маслянкова

От родословието може да се наблюдава, че внук на Бачо Киро се сродява с внучка на Александър Дюма-син. Наследници на бележития белочерковец са оперната прима Александрина Пендачанска и композиторът Андрей Дреников. В Бяла църква няма живи директни роднини на учителя, просветителя, революционера и поета Бачо Киро, само че за белочерковци той е равностоен на икона:

„ Помнят се още и всички, даже които не са кореняци белочерковци, помнят и се гордеят, тъй като го учат в учебно заведение, даже и аз съм наследничка на двама четници. Хората са родолюбци. Много от тях не живеят тук, само че има такава наклонност хората да се гордеят “.

„ Това си е в кръвта, в рода, в наследството. Като се каже Бачо Киро нещо трепва от вътрешната страна, все едно, че казваш мама, баща. Герой е бил ".

„ Това е горделивост, че имаме подобен съселянин и малко са хората като Бачо Киро и като преподавател, и като странник, и като стихотворец, а за невероятната му безрезервност и подготвеност да почине - какъв брой са българите? “.

„ Всички потомци на Бачо Киро се гордеят с това, както и аз. Винаги се споделя, че сме потомци на Бачо Киро и че сме от Бяла църква. Народът тук е неповторим, той си пази всичко благо и родно. Духът е доста непокътнат за всичко “.

 Бяла църква Снимка: Здравка Маслянкова

Не митове, истини се описват в Бяла църква за героизма на Бачо Киро, когато повежда мъжете от селото към четата на поп Харитон и Дряновския манастир, споделя летописецът на възрожденското градче 91-годишната Анка Гецова:

" Той е неотразим човек. Той е можел всичко - преподавател. Още от дребен, от 16 години е бил преподавател, макар че е безпаричен, той е обичал хората. От Илия Волен има прекрасен роман, когато Бачо Киро ги извел на поляната и един огромен камък на средата и той споделил: „ Можете ли да обърнете един камък? “ и показал едно дете. То се помъчило - не може.  Втори да пристигна, трети и най-сетне всичките го обърнали и споделя: „ Така и ние ще обърнем всичко, с цел да можем българите да се освободят от турците и да бъдем свободни. Вижте каква е тревата - бледозелена, тъй като постоянно е била под камъка и подтисната. Ето това желаеме - да се надигнем, както тревата ще се изправи от слънцето “. 

 Снимка: Здравка Маслянкова

Освен че е страж на паметта за Бачо Киро музеят в Бяла църква е и средище за локалните хора и една от просветителните институции в градчето, споделя шефът Анастасия Георгиева:

Музеят в Бяла църква взе участие в организацията освен на всички тържества и празнувания във връзка Априлското въстание и други значими събития в нашата история, организираме доста просветителни стратегии, ориентирани към възпитаници и към деца от детските градини, свързани с проучването, с паметта за нашия роден край . Подготвяме изложения, мобилни изложения, краткотрайни изложения с експонати от фонда на музея. Популяризираме по всевъзможен метод нашата история и минало, прожектиране на филми, срещи на поколенията “.

А поколенията в Бала църква се събират, с цел да тачат и помнят Бачо Киро и историята и да чертаят бъдещето си.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР