Готови сме! Миналата година поставихме европейски рекорд – призоваха ни

...
Готови сме! Миналата година поставихме европейски рекорд – призоваха ни
Коментари Харесай

Седмицата: Изборите само за отличници! Или за пълни шестици“

Готови сме! Миналата година поставихме европейски връх – приканиха ни на парламентарни избори пети път за две години и по този начин ударихме в земята целия Европейски Съюз, по данни на самия Европейски Съюз. Никакво прекъсване обаче! Време е да гоним и международен връх, може пък някой да изрови и такава статистика в световен проект. Ние към този момент просто сами си пишем „ отличен 6 “ с шести парламентарни избори на 09.06.2024, считано от 04.04.2021 насам. Между другото, тъй като актуалната година е олимпийска, що да не опраскаме и олимпийски връх. Най-лесно ще е с все по-българския спорт – ниска изборна интензивност, или пък с изключително нашенския тип физическо натоварване – спортно вървене въпреки всичко до урните, само че (не)даване глас посредством опцията „ не поддържам никого “.

Ееех, размечтахме се отново рекордно! А какво ни чака, с какви ужасии ще ни посрещат този път в изборните секции. Така де, друго си беше при Тато! Тогава, когато въпреки всичко ги имаше по този начин да се каже изборите за Народно заседание, за най-подранилите имаше и кока кола – дефицитна черпня, щото я нямаше по магазините. То и червен пипер нямаше (от там и „ дисидентският “ изразът: ееей, къде се изгуби бе човек – никакъв те няма като аления пипер), но нямаше да комфортно и за изборните комисии, и за самите „ гласоподаватели “ – едните да са готови насипно да ръсят, другите да си носят филия с мехлем от у дома, или с олио вероятно, че и то постоянно липсваше, изключително в сезона на лютениците.

Стига фантазии обаче, че в действителност избирателен смут се задава. През миналата седмица ЦИК отвори кутията на Пандора, в която обаче даже и вярата не останала там на дъното, и тя се е чупила, та да не гласоподава. И напълно заедно наизскачаха какви ли не страхотии за деветоюнския избор. Не, освен, че отново ще се бърка миш-машът на гласуването и с машина, и с хартия – това към този момент го гълтахме.

(Не)просто този път, очевидно в чест на закръглянето на изборната предприемчивост на това „ отличен 6 “, ни се пече и маже нова, но напълно нова торта с черешка-бомба най-отгоре. И до момента сме имали във времето избори 2в1 – дружно я локални и парламентарни, я президентски и парламентарни, я пък президентски и народен референдум. Този път обаче ще гласуваме за два Народното събрание – хем напълно наш неточен, хем европейски постоянен. Така де, спестовност му е майката, за което е известно, че е татко на мизерията. Но пък по този начин – ха, нека, може да се увеличи изборната интензивност, но едва ли.

То черешката-бомба обаче де да беше една. Толкова избомбващи, избушващи моменти са вероятни на и към 9 юни, че това връз тортата да мяза на черешов пестил. Ето го и бъркоча, дето произлиза от идващото 2в1, дето е като оная игра с крайници и топка „ на 21 “, където най-много гласоподавателят е топката, дето ще я наритат най-малко до 21. Като от ЦИК през отминалата седмица към този момент дадоха да се разбере от кое място могат да дойдат ритниците.

Като начало всичко наподобява елементарно – лъжливо елементарно, както постоянно когато сякаш ни е елементарно. Ще се върнем години обратно и ще гласуваме с цветни бюлетини, и то единствено с две, а не както беше, когато всяка партия си имаше собствен цвят на бюлетината. Само 2 бюлетини, но всяка ще си е от по-новия модел – интегрална, като шал – да си го омотаеш няколко пъти към врата. А цветът на тези хартиените бюлетини ще е на гърба, по него ще се отличават двете – едната за избор на български депутати в българския парламент, другата отново за български депутати, но в Европейския парламент. И внимание, при машините няма светват екраните в друг цвят, ще би трябвало да се чете малко.

За да е по-лесен въпреки всичко този на процедура чисто български избор, „ партиите и обединенията, които вземат участие и в двата вота с едно и също название и състав, в двете бюлетини ще са с идентичен номер “. Демек, в случай че и за двата избора на сърце ви е една и съща партия, слагате кръстче (може и чавка) на еднакъв номер. Така, в случай че запомните въпреки всичко цифрата, няма потребност въобще да се мъчите да четете – за името на партията иде тирада освен това четене.

Обаче изборните описи ще бъдат обособени и отчасти разнообразни за всеки един от тия два вота, тъй че с цел да сте сигурни, че въпреки всичко сте гласоподавател, а не лукова глава, е значимо да сте ревизирали авансово „ своите изборни права “ – по-просто има ли ви просто в листата. Понеже с цел да имаме право да гласуваме за българските претенденти в европейските избори, трябва(ше) непрекъснатият или актуалният ни адрес да са регистрирани в страната ни до 9 март т.г. Де юре и де факто един гласоподавател може да има разнообразни изборни права по отношение на двата избора. В изборния ден секционната комисия ревизира всеки в кой лист е включен, също дали не е включен в забранителния лист и едвам тогава би трябвало да го допусне да гласоподава.

Има и сякаш друго „ облекчение “, но то е за политпространството, та най-много да може елементарно да нахака на всички места все едно и същото си кандидатско непрекъснато наличие. Затова се разрешава еднакъв кандидат да е претендент и за брюкселски представител, и за какъв да е регион от изборната чистак българска география. Законово е това, да не вземете да се подлъжете, че тъй като към този момент ще поставили чавката на някого в едната бюлетина, няма потребност да се морите и в другата бюлетина. То вманиачен отмалялост нема с толкова избори един след различен на врата, но даже и глътка въздух с неотбелязването на еднакъв ваш фаворит и в двете бюлетини, и край – гласът ви е във въздуха, литва напразно.

Също по този начин „ вятър работа “ е допустима, в случай че не се следва следната поредност. За да ви е автентичен гласът, при попълване на бюлетината първо си отбележете квадратчето с номера на определената партия, щото това е наложително, без него – няма даден глас. И чак след това си посочете преференцията в кръгчетата – това тъкмо установяване баш за кого поименно от претендентите си давате вота е благопожелание, при отвращение да пишете в кръгчетата, гласът ви отива за първия в листата на партията (ви). И отново внимание, там в кръгчетата – преференциите, номерата на обособените претенденти са разнообразни в двете бюлетини, съгласно по какъв начин са подредени партийните листи.

Следизборно нещата се задълбочават. Който дал избор – дал, стартира броенето. Като действително двете бюлетини стават четири за преброителите. По две за всеки тип избор - от машина и хартиена.

Е кво толкоз, ще рече някой, 2в1 си е просто бъркоч, като разтворимото кафе 2в1 – сипваш във вода и бъркаш. Даже при кафето има и 3в1, което си е капацитет за пряк нов наш връх и с избори 3в1.

Само че мнението баш на ЦИК по въпроса е следното: „ Не бива да се смесват изборите за Народно заседание с тези за Европейски парламент “. Понеже „ общото сред тях е (само), че се гласоподава в еднакъв ден “. И таман заради това на процедура (не)общо, таман от ЦИК считат, че са нужни „ полемика и премислени промени в законодателството, с цел да има по-добри правила и по-лесен развой “ - и за хората-избирателите, и за хората от изборните комисии “. Ама след тия избори, на тях ще си го гаврътнем новия тип бъркоч 2в1. Като послушни отличници ще си го изпием докрай или като „ цялостни шестици “ дето в уличния диалект отколе значи, че си нещо „ неточен “, без да се брои на постоянни или на нередовни избори гласуваш.

И в двата случая – и от „ отличниците “, и от „ шестиците “ да си, все ще се чудиш що това „ дъно “ не ти е под краката, а ти е над главата. Ама по този начин е, пропада се под дъното на такива неустойчиви места, даже страни, в които на никой не му пука отива ли където би трябвало гласът или (да) върви на майната си.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР