Горски и пожарникари спасиха от изпепеляване над 200 декара широколистна

...
Горски и пожарникари спасиха от изпепеляване над 200 декара широколистна
Коментари Харесай

Горски и пожарникари спасиха от изпепеляване над 200 декара широколистна гора край Сухиндол

Горски и пожарникари избавиха от изпепеляване над 200 декара широколистна гора край Сухиндол. По всичко проличава, че огънят е тръгнал от двора на къща в края на града. Сигналът за пожара е полученоколо 15:00 ч. на тел 112. Екипи на районен съд ПБЗН – Павликени и чиновници на Държавно горско стопанство „ Болярка “ – Велико Търново се отзовават незабавно. На място те заварват низов и върхов горски пожар. Три коли на пожарната и два автомобила на ДГС „ Болярка “, един от които профилиран високопроходим автомобил за гасене на горски пожари, се борят с огнената буря в продължение на 4 часа. Напълно изгорен е общински горски парцел с повърхност от 4 декара, горист с черен бор. Частично наранена е и държавна широколистна гора с повърхност от 212 декара. Благодарение на бързите дейности и положителната съгласуваност сред екипите от нея са изгорели единствено 4 декара. Така взаимните старания на горски и пожарникари избавят от изпепеляване над 200 декара широколистна гора.

Докато продължава битката с огнената буря в Сухиндол, в същото време поражда втори горски пожар в обсега на ДГС „ Болярка “ – Велико Търново. Той се развихря в землището на град Дебелец и визира 9 декара частна горска територия. Със съдействието на горския на региона, пожарникарите съумяват да се оправят със стихията до 22:00 ч. вечерта. Уликите още веднъж допускат, че повода за запалването е човешка активност.

От ДГС „ Болярка “ – Велико Търново насочат зов за нараснало внимание и припомнят, че в дейния пожароопасен сезон е в действие цялостна възбрана за палене на открит огън и осъществяването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м от границите на горските територии.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР