Горещи спорове по повод на данните за българския застрахователен пазар

...
Горещи спорове по повод на данните за българския застрахователен пазар
Коментари Харесай

Удари ли пандемията полиците

Горещи разногласия във връзка на данните за българския осигурителен пазар се разгоряха в средата на тази година. Акцентът падна върху растежа на приходите от общо обезпечаване.

„ Пазарът на общото обезпечаване реализира растеж на премийния доход към края на юни от 9.7% на годишна база, който е най-високият за последните 12 месеца ”. Това оповестиха няколко финансови уеб страницата, базирайки се на мнения от Асоциацията на българските застрахователи по последните данни на Комисията за финансов контрол.

„ Това не е правилно, растежът е по-скоро леко негативен и е към минус 0.2 - 0.3 % ”, отвърнаха застрахователи, постарали се да пресмятат. Грубо можем да приемем, че имаме непоклатимост в изискванията на Ковид-пандемията, споделиха те.

Крайните разлики по тематиката в действителност са поради едни към 121 млн. лева премийни доходи от активност в чужбина, които предходната година ги няма в настрана перо, а тази година към края на юни се появяват. За какво става дума.

Има български застрахователи, които развиват активност освен у нас, само че и в чужбина. Големият дял се държи от ЗК „ Лев Инс ” АД, ЗД „ Евроинс ” АД и ЗАД „ ДаллБогг Живот и здраве ” Тази година техните триумфи зад граница са записани в обособен статистически ред и възлизат на 121 млн. лева премиен доход. Тези пари са отвън резултата на пазара на общото обезпечаване в страната, който към края на юни е бил 1.238 милиарда лева

Действителността  е доста пъстра, даже единствено в случай че се вгледаме 

в челната тройка в общото обезпечаване

Ако вземем случайно определен месец – примерно април тази година, ще забележим много съществени разлики в пазарната ориентировка и резултатите на първите три сдружения. Нaй-гoлeмият зacтpaxoвaтeл e бил ЗK " Лeв Инc " c oбщ пaзapeн дял oт бългapcĸия пaзap oт 13.55% и пpиxoди oт мaлĸo нaд 300 милиoнa лeвa. Дpyжecтвoтo имa и нищожен бизнec отвън cтpaнaтa, ĸaтo пpoдaдeнитe пoлици в чyжбинa ca нa cтoйнocт близo 6.2 милиoнa лeвa.

Bтopият пo гoлeминa зacтpaxoвaтeл към края на април y нac e  " ЗД Eвpoинc " , ĸoйтo oбaчe paзчитa нa пpиxoди пpeдимнo oт чyжбинa. Te cъcтaвлявaт нaд 57% oт oбщитe пpeмийни пpиxoди нa дpyжecтвoтo зa 2020 гoдинa - мaлĸo нaд 170 милиoнa лeвa. Taĸa, въпpeĸи чe paзчитa нa нaд 298 милиoнa лeвa пpиxoди и oбщ пaзapeн дял oт 12.24%, " Eвpoинc " дъpжи eдвa 5.76% oт пpoдaжбитe в Бългapия, aĸo ce глeдaт caмo тe.

Tpeтият пo гoлeминa зacтpaxoвaтeл y нac e бил ЗAД " Бyлcтpaд Bиeнa Иншypънc Гpyп " AД , ĸoетo пък нямa пpиxoди oтвън и cъбиpa oбщo нaд 285 милиoнa лeвa oт пpoдaжби нa пoлици у нас. Така че то е най-голямото на българския пазар.

От друга страна в края на шестмесечието на предходната година пазарът е бил за 1.220 милиарда лева, само че в тази цифра са размити и приходите от обезпечаване в чужбина. По този метод сравнението на годишна база става прекомерно условно и може би много разтегливо. Кой знае какъв брой са приходите оттатък граница за предходната година, с цел да ги извади и да съпоставя към този момент сравними величини.

Комисията за финансов контрол удостовери, че методиката е заменена. От там изрично споделиха, че изчисленията на годишна база крият заплаха от огромно разминаване с действителността. Това бе прието и от Владимир Савов, заместник-председател на КФН, управляващ направлението „ Застрахователен контрол ”. Той удостовери, че не могат да се съпоставят двата интервала, тъй като за първия – полугодието на предходната година, премийните доходи от чужбина не са записани на обособен ред. 

В статистиката на КФН  

за първи път разделяне се прави през декември предходната година, сподели информация на „ БАНКЕРЪ ”.

Така че в случай че се опитаме да отгатнем по какъв начин се е развило общото обезпечаване към средата на тази година спрямо разгара на пандемията през предходната година можем да „ осредним ” определението си и да кажем единствено едно: „ стабилно ”.

Към края на юни тази година премийният доход е в размер на 1.338 милиарда лева, а изплатените компенсации са за 526 млн. лева, като изменението на годишна база е 5.3%.

След слаба динамичност по линия на най-масовите автомобилни застраховки в предходните месеци към края на юни 2021 година се регистрира растеж на премийния доход от 6.1% на годишна база при застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите, като събраните награди са 583 млн. лв.. Заедно с това се вижда и изпреварващ растеж при изплатените компенсации по застраховка „ Гражданска отговорност “, който доближава до 8% по отношение на същия интервал на 2020 година. Ръстът на премийния доход по „ Каско “ е 9.6%, достигайки 352 млн. лв..

Продължава позитивното развиване по линия на застраховка „ Пожар и други рискове “, при която се отбелязва растеж на премийния доход от 19.2 %, на годишна база, като събраните награди доближават 51 млн. лв.. С позитивен знак са и пазарните резултати по линия на „ Кражба, обир, вандализъм “, където растежът по отношение на същия интервал на 2020 година е 5 на 100.

До тук за общото обезпечаване.  

Истински локомотив на развиването е животозастраховането  

и то години преди ковид-19 да се появи на бял свят. В животозастраховането след забележителен спад през 2020 година - вследствие на пандемичната обстановка, през актуалната година се следи динамичен растеж в премийния доход. Темпът е изпреварващ по отношение на общото обезпечаване, което е относително рядка обстановка за българския пазар.

Към края на юни 2021 година премийният доход в животозастраховането доближава 296 млн., като растежът по отношение на същия интервал на 2020 година е рекорден - 30.2%. Наред с това обаче се регистрира и сравним растеж от 27% на изплатените компенсации, които са в размер на 112 млн. лв..

Страхът за живота и здравето, комбиниран с опитите да се спасят парите от негативните лихви в банките обаче роди същински феномен. Продължава интензивното развиване по линия на 

застраховка „ Живот “, обвързвана с капиталов фонд.  

Ръстът на годишна база на премийния доход към юни 2021 година е 133 %.

Такъв растеж пазарът не помни. Събраните награди възлизат на близо 113 млн. лева – близо 2.5 пъти повече спрямо юни 2019 година, когато премийният доход е бил 46 млн. лв..

Като резюме в края на второто тримесечие на 2021 г. 

премийният доход в застрахователния бранш доближава общо 1.635 милиарда лева

което е растеж от близо 13% по отношение на същия интервал на предходната година.

Увеличение има и при изплатените компенсации, които нарастват с 8.6% по отношение на същия интервал на 2020 година и възлизат на 637 млн. лв.. Наред с общите процеси на възобновяване и растеж на стопанската система, положителните резултати се дължат и на съответната реакция на застрахователите по време на пандемията, скоростната цифровизация и предложение на комфортни за клиентите решения, разясняват от АБЗ.

„ Интересно е да се означи, че пазарът пораства освен по отношение на пандемичната 2020-а. Ако се вземе като база за съпоставяне сполучливата „ предпандемична “ 2019 година, то възходящата наклонност е видна и през този прочит – премийният доход към шестмесечието на 2021 година бележи 10.6% растеж по отношение на този от същия интервал през 2019 година “, показват от браншовата организация.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР