Голямата дропла - най-тежката летяща птица в света, изглежда се

...
Голямата дропла - най-тежката летяща птица в света, изглежда се
Коментари Харесай

Най-тежката летяща птица в света изглежда се лекува сама с билки

Голямата дропла - най-тежката летяща птица в света, наподобява се лекува сама, като яде билки, които убиват патогени, заяви Юнайтед прес интеренешънъл, базирайки се на испански учени.

Изследване на екип от Националния природо-научен музей в Мадрид демонстрира, че тези птици избират билки, съдържащи химически съединения с противопаразитни резултати ин витро. 

" Показваме, че растенията в храната на огромната дропла са дейни и против лабораторни модели на патогени. Като образец представяме резултатите от антипаразитни проучвания за два растителни типа. Въпреки че токсичността на P. rhoeas (полски мак) и E. plantagineum (усойниче) се разграничава, огромните дропли демонстрират очебийно желание и към двете растения по време на брачния сезон ", се споделя в публикацията в сп. Frontiers in Ecology and Evolution.

Резултатите от проучването поддържат тезата, че мъжките огромни дропли ядат двете растения, тъй като " усилието при ухажването ги слага под имунологичен стрес ". Тогава те изразходват доста сила за полова проява, написа Българска телеграфна агенция. Хората се самолекуват и се подозира, че това вършат и животните, само че е мъчно да бъде потвърдено изрично. Авторите на този труд споделят, че са нужни още проучвания, с цел да се удостовери, че огромните дропли фактически се самолекуват, като ядат растения.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР