Голям транспортен самолет - например C-130 Hercules. С такава машина

...
Голям транспортен самолет - например C-130 Hercules. С такава машина
Коментари Харесай

Rapid Dragon: Как САЩ евтино превръщат транспортни самолети в ракетоносци

Голям транспортен аероплан - да вземем за пример C-130 Hercules. С такава машина се транспортират бойци и техника или пък от нея скачат парашутисти. Не е типичната опасност, която допуска повдигане по паника на изтребители и активиране на зенитните ракети с огромен обхват. Или най-малко по този начин наподобява, до момента в който от товарната машина не излети крилата ракета. И още една, и още една.

Такива сюжети сме виждали значително в екшън филмите, само че американската система Rapid Dragon ги трансформира в действителност. Тя събира в общоприет палетизиран модул няколко крилати ракети AGM-158, дружно с всички механични и електронни съставни елементи за изстрелването им.
 Съединени американски щати демонстрираха на Китай хиперзвукова ракета, която може и да не влезе в произвеждане
Съединени американски щати демонстрираха на Китай хиперзвукова ракета, която може и да не влезе в произвеждане

ARRW досега имаше много спорни резултати при тестванията

Самолетът притежател не се нуждае от никакви доработки. Достатъчно е модулът просто да бъде качен на борда и при постигане на точката за пуск той се спуска с парашути. На авансово заложена височина ракетите политат към своята цел. Тъй като AGM-158 може да поразява цели на сред 800 и 1900 км, транспортната машина не се постанова да влиза в обсега на вражеската Противовъздушна отбрана.

Един изключително бърз план

Целта на Rapid Dragon е бързо да се обезпечат огромен брой въздушни ракетоносци, които да пречупят защитата на врага. Масово употребяваният от Съединени американски щати и доста други западни страни C-130 може да изстреля 12 ракети (колкото B-52), а по-големият C-17 - до 45. Ако се вдигне цяла ескадрила, съперникът ще би трябвало да се оправя със стотици цели.

За разлика от по- " капризните " и скъпи бомбардировачи като B-52 и B-1, тези самолети са непретенциозни към летищата, от които летят и по този начин могат да бъдат разпръснати отвън огромните авиобази.

Най-впечатляващото в Rapid Dragon е, че системата се разви за по-малко от 4 години от концепция до произведение в напреднал стадий на тестване и произвеждане в дребни серии. Първите сполучливи пускове са от 2021 година, а през ноември 2022 година имаше сполучливо тестване и в небето на Норвегия. Тогава в границите на същото обучение модул Rapid Dragon беше претрупан и на полски C-130 - една от концепциите на системата е да даде далекобойна ударна система на западните съдружници, които не разполагат със стратегическа авиация.

Важно е да се подчертае, че AGM-158 може да носи и нуклеарна бойна глава.

Да се върнем 50 години обратно

Концепцията за изстрелване на далекобойни ракети от транспортни самолети е доста надалеч от това да бъде новаторска. Всъщност, първият подобен сполучлив пуск е от преди тъкмо половин век.

През 1974 година тежък военнотранспортен аероплан C-5 Galaxy пуска над Тихия океан не какво да е, а междуконтинентална балистична ракета Minuteman. Отново са употребявани парашути, които я стабилизират преди задействането на моторите.

Полетът ѝ продължава към 30 секунди и военните го одобряват за сполучлив, само че не не престават работата по плана поради множеството инженерни провокации при преместването и изстрелването на най-сложното към оня миг оръжие в американския боеприпас.

В началото на 80-те концепцията за " ракетовоз " още веднъж идва на мода. По това време създаването на стратегическия бомбардировач B-1 буксува поради незадоволителни характерности, само че и поради голямата си цена. Така се появява концепцията товарни Boeing 747-200 да носят по 50-100 крилати ракети AGM-86.

В случая става дума за особено модифицирани машини с съоръжение за ръководство въоръжението и барабанни системи за бързото му изстрелване. В последна сметка американските Военновъздушни сили избират да дадат пари за стандартен бомбардировач - напълно модифицирания B-1B.

Възможните проблеми

На пръв взор с Rapid Dragon прекомерно малко може да се обърка - употребяват се потвърдени самолети носители и потвърдени крилати ракети. В същото време е реалност, че новата система ще добави още една значима задача пред транспортната авиация на западните съдружници - а при експлоадирането на спор по този начин или другояче тя ще е извънредно натоварена с задокеански полети.

Постоянното развиване на Противовъздушна отбрана системите на собствен ред значи, че скоро и на 1500 км от вражеската територия огромният и муден транспортен аероплан не е предпазен.
 В Китай работят по ракета, която ще смъква самолети на 2000 км
В Китай работят по ракета, която ще смъква самолети на 2000 км

Нейното сателитно ориентиране би трябвало да отстрани преимуществата на стелт технологията

Освен това, удивително бързият ритъм на програмата носи със себе си и " детски заболявания " - при някои от тестванията са установени проблеми със стабилността на модулите, които би трябвало да бъдат отстранени, с цел да бъдат в действителност надеждно решение.

Твърде евентуално е сходни планове да са в ход и в Китай и Русия - имат и самолетите (Ил-76 и Y-20), и крилатите ракети (Х-35 и AKF98A) за задачата. Така че конкуренцията във въоръжаването при военнополитическите блокове може да получи един (не твърде) необикновен нов сюжет.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР