Големите компании за товарни превози ще избягват Суецкия канал, тъй

...
Големите компании за товарни превози ще избягват Суецкия канал, тъй
Коментари Харесай

Големите корабни фирми ще избягват Суецкия канал заради атаките в Червено море

Големите компании за товарни транспорти ще заобикалят Суецкия канал, защото бунтовниците хути в Йемен ускориха офанзивите си против търговски кораби в Червено море.

След немската компания Hapag-Lloyd, датската Maersk и френската CMA-CGM, в събота водачът в сектора MSC (Швейцария/Италия) също прекрати за момента транспортите си по този маршрут. " За да резервира живота и сигурността на нашите моряци ", изясни компанията.

MSC - най-голямата в света линия за контейнерни транспорти. Суецкият канал свързва Средиземно море с Червено море, което го прави най-краткия морски път сред Азия и Европа. Около 10% от цялата международна търговия минава през Червено море.

Йеменското придвижване хути, подкрепяно от Иран, нападна кораби, възползвайки се от обстановката към войната в Газа. Атаките обгръщат маршрута, който разрешава търговията Изток – Запад (особено на петрол) и пести време и разноски за заобикаляне на Африка. В резултат на офанзивите застрахователните награди за боен риск са се нараснали.

Плаващи под либерийски байрак товарен транспортен съд " MSC Palatium III " е нападнат в петък с дрон в Бабелмандебския пролив край Йемен, в южния завършек на Червено море.

Няма известия за потърпевши, само че плавателното средство е претърпяло някои вреди от пожар и е било изведено от употреба, се споделя в изказване на MSC. Друг транспортен съд под либерийски байрак контейнеровозът на Hapag Lloyd`s " Al Jasrah " е ударен от ракета, споделят американските военни.

Представители на промишлеността и политици приканват за интернационален боен съюз, който да пази гражданските кораби.

В петък и датската A.P. Moller-Maersk спря всичките си контейнерни транспорти през Баб ал Мандаб (другото име на Бабелмандебския проток) до второ разпореждане. В събота същото разпоредиха и основаната в Швейцария MSC и френската корабна група CMA CGM.

Преди два д е бил атакуван в Арабско море наоколо до йеменския остров Сокотра.

Плавателният съд плава под малтийски байрак, само че е българска благосъстоятелност.

„ Ситуацията се утежнява в допълнение. Загрижеността за безопастността нараства. “, гласи изказване на CMA CGM.

Хутите атакуват Ейлат в Израел

През последните седмици хутите ускориха офанзивите против корабоплаването и изстреляха дронове и ракети към Израел - в събота удариха курортния град Ейлат край Червено море - в поддръжка палестинска ислямистка формация " Хамас ", която се бори с Израел в Газа. Иран е измежду симпатизантите на " Хамас ".

Централното командване на Съединени американски щати заяви, че разрушителят с управляеми ракети " Carney " е свалил 14 дрона, изстреляни от хутите в Червено море в събота сутринта.

В изказване се споделя, че те са оценени като еднопосочни атакуващи дронове и са свалени без вреди по корабите.

Англия също уточни, че един от военните ѝ кораби е свалил хипотетичен атакуващ дрон, ориентиран към търговски кораби.

Едно от предложенията на корабната промишленост е комерсиалните кораби да бъдат конвоирани от военни и те да отблъскват офанзивите с дронове и ракети.

Хутите, които ръководят огромна част от Йемен, дават обещание да продължат офанзивите си, до момента в който Израел спре офанзивата си. В петък обаче споделиха, че офанзивите им са ориентирани единствено към кораби, които отиват към Израел.

В събота представител на хутите сподели, че групата е взела участие в договаряния с посредничеството на Оман с неназовани „ интернационалните страни “ по отношение на интервенциите си в Червено море и Арабско море - това може да значи, че хутите може да са склонни да деескалират обстановката.

Бабелмандебският пролив е един от най-важните направления за световни доставки на артикули по море. Особено значим е за превоза на недопечен нефт и гориво от Персийския залив на запад към Средиземно море през Суецкия канал или близкия водопровод SUMED, както и на артикули, пътуващи на изток към Азия, в това число съветски нефт.

Повишаването на наградите за риск от война в Червено море се трансформира в десетки хиляди долари спомагателни разноски за седемдневно пътешестване.

MSC сподели, че ще пренасочи някои товари към нос Добра вяра в южния завършек на Африка, въпреки с това компанията да прибавя още дни към времето за корабоплаване на корабите, резервирани за прекосяване през Суецкия канал.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР