Големи щети е нанесла паднала снощи градушка върху земеделската продукция

...
Големи щети е нанесла паднала снощи градушка върху земеделската продукция
Коментари Харесай

Градушка е унищожила половината от посевите в Карнобат и Айтос

Големи вреди е нанесла паднала нощес градушка върху земеделската продукция в Карнобатско, заяви БНР. Унищожени са посеви и овощни насаждения и в две села в Айтоско.

50 % от земеделската продукция в района към Карнобат е унищожена. Ледените парчета са били с размера на яйце и към момента има купчини от тях по улиците, заяви зърнопроизводителят Теодор Тодоров.
" Слънчогледът е погубен 100 %, рапицата е унищожена 50 %, пшеницата също 50 % ".

Нанесени са съществени провали върху лозята и трайните насаждения. Обстановката в Карнобат е била бедствена поради изобилните превалявания и градушката, изясни кметът на общината Георги Димитров.

" За малко време се изсипа към 20 литра дъжд на квадратен метър. Междуприемните шахти не можаха да поемат водата. Тя мазета по улиците. На две-три места се образуваха едни огромни локви с дълбочина към един метър. В едно от учебните заведения няма да има занятия, в учебно заведение " Христо Смирненски " изключихме тока. Наложи се да го изключим, тъй като бяха цялостни воронките на улуците с лед и водата мазета в пространствата. Жалко е, че отпътува годишна продукция, която няма по какъв начин да бъде възобновена ", сподели кметът пред БНР.

Силен дъжд е имало и в Айтос. Вятърът е изпочупил клони, като дъждът и там е бил съпроводен с град. Градушката е нанесла провали и върху земеделската продукция в айтоските села Пирне и Дрянковец, заяви Рачо Рачев, началник на дирекция " Кризи, бедствия и повреди ". " Масово има нанесени вреди на насажденията, на овощните градини, на зеленчуци, домати, картофи, пипер ".

В момента комисия открива мащаба на нанесените вреди.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Региони (7411)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР