Годината е 2015. Крум Александров, 30-годишен, решава да си купи

...
Годината е 2015. Крум Александров, 30-годишен, решава да си купи
Коментари Харесай

"Фейдом" - дизайн от Македония и маркетинг от България

Годината е 2015. Крум Александров, 30-годишен, взема решение да си купи диван. Не разполага с доста пари, нито с задоволително пространство в дома си. Обикаля мебелните магазини, само че като че ли не намира това, което търси. Тогава попада на " Фейдом " () - македонски производител на модулни дивани. " Компанията имаше посланичество в България, само че по една или друга причина не беше разпознаваема. " Крум е впечатлен както от умния дизайн, който разрешава да преобразяваш дивана във всевъзможни конфигурации, по този начин и от качеството и наличната цена. Той осъзнава, че марката има огромен капацитет, който обаче е останал недоразвит. Така се ражда концепцията за съдействието сред производителите на диваните " Фейдом " от Македония с български сътрудници, които да дават отговор за търговията, маркетинга и налагането на франчайз модел.

Благодарение на това партньорство единствено за няколко години диваните " Фейдом " към този момент са показани със лични магазини в Румъния, Гърция, Чехия, Холандия, Белгия, Словакия и други Брандът се показва сполучливо и в Германия, Швейцария, Словения и Хърватия посредством дистрибутори. В България " Фейдом " имат три магазина в София и по един в Пловдив, Варна и Бургас.

Българската компания, която се занимава с дистрибуцията и франчайза на " Фейдом " - " Фейдом колектив ", регистрира 65% растеж на приходите през 2021 година по отношение на миналата година до близо 5 млн. лева Съдружници във " Фейдом колектив " са Крум Александров, Петър Джелебов и македонецът Зоран Радонянин, който дружно със брачната половинка си Филимена основават дизайните на " Фейдом ". Мебелите се създават в Македония, като от един завод производството пораства до две заводи в Скопие и една в Сърбия.
Диваните могат да се преобразяват в разнообразни мебели съгласно потребността Фотограф: Цветелина Белутова В началото бе дизайнът
Зоран и Филимена са живели в Австралия и Китай и те също в някакъв миг имали потребност от диван. Търсили практично решение за хора с дребни пространства. Но такова не намират и Филимена, която е проектант, взема решение да си го основат сами. Стартират лично произвеждане през 2006 година и няколко години по-късно стартират да печелят редица награди за дизайн (German Design Award, Interior Innovation Award и др.). " Всички предсказват блестящо бъдеще на марката, само че 6 или 7 години по-късно това не се случва ", споделя Крум. Той незабавно схваща каква е повода: " Продуктът не успяваше да стигне до потребителя по верния метод. Ако сложиш нашите дивани в един огромен магазин с още 100, те по никакъв метод не се отличават, не можеш да схванеш концепцията. Изискват доста характерна презентация ".
Реклама
" Първо имплементирахме модела тук, в България, с цел да тестваме допустимо ли е, работи ли и има ли смисъл въобще марка за дивани да съществува по този метод, защото не е доста постоянно срещано. В сектора има още една такава по-известна международна компания. Разликата е, че тя е във високия ценови клас и работи със лични магазини, до момента в който при нас тъкмо това е концепцията - всеки от магазините да бъде благосъстоятелност на обособени юридически лица. Те да си ръководят компанията, до момента в който ноу-хау и по-специално маркетингът да идват от нас. "
" Фейдом " са все по-предпочитани за офиси и Airbnb парцели Фотограф: Цветелина Белутова
Успехът не закъснява и скоро в България са разкрити нови обекти в София, Пловдив и други Зоран и Филимена, впечатлени от резултатите, оферират франчайз моделът да се изнесе в чужбина. Тогава е притеглен и третият съучастник - Петър Джелебов, който към оня миг се занимава с франчайз на детски центрове към " Уолтопия ". " Започнахме да се предлагаме първо на нашите ширини: Румъния (където марката има 5 магазина) и Гърция и към този момент имаме по-смели упоритости - в Западна Европа сме показани в Белгия, Холандия, Словакия, Чехия, в договаряния сме с още няколко места, че дори обмисляме и други континенти, само че ще забележим ", споделя той.
Функционални и зелени
Какво отличава диваните " Фейдом " и прави бизнес модела сполучлив? Това, че са разнообразни, забавни, функционални, не са скъпи и не на последно място - създават се по-устойчив метод, дават отговор Петър и Крум. " В България цените варират сред 2000 и 3000 лева, като за тази цена клиентите получават високо качество. Много заводи доставят материали и едри първични материали от Китай, до момента в който при нас това е сведено до най-малко, ние си ги набираме от България, Румъния, Сърбия и Балканите. Това в този момент ни дава преимущество, защото превозът, а и цените на суровините скочиха доста ", споделя Крум.
Диваните могат да са със сменяеми калъфи Фотограф: Цветелина Белутова
" Най-уникалното от позиция на материалите, които използваме, е, че се стремим те да са възобновими и изобщо да станем екологичен бранд. Искаме производството ни да се самоиздържа от наша лична гора и за задачата влагаме в повърхност в Сърбия, засадена с пауловния. Самите артикули за последните 5 години претърпяха тотална смяна, с цел да се понижат всички вероятни нездравословни полиуретани с 80% ", споделя Петър. Също по този начин фабриката в Скопие е оборудвана със слънчеви панели.
Your browser does not support the video element. Реклама
" Фейдом " възнамеряват и партньорство с огромен български бранд за матраци, с помощта на което ще заменят пълнежа с новаторска, доста по-издръжлива формула. " Освен че имаме елементарно почистваща се дамаска, калъфите са сваляеми, в случай че се износят или не могат да се почистят - просто си купуваш нови. Има хора, които си купуват аварийни, и такива, които обичат да си трансформират цветовете и дизайна в дома. " Диваните " Фейдом " могат да се трансформират по доста разнообразни способи. Това към този момент може да се види и във виртуална действителност, освен на място в магазина. По време на пандемията компанията създава приложение, което дава опция на клиентите да " слагат " дивана в хола си, да избират разнообразни модули съгласно нужния им размер, цветове и да тестват разнообразни конфигурации.

Всъщност вместо проблеми коронавирус епидемията и затварянето носят единствено изгоди на компанията - " хората обърнаха внимание на жилищата си, имаха спестени пари и вложиха в домовете си ". Тогава " Фейдом " удвояват продажбите си. По думите на Крум и Петър в България се продават сред 250 и 500 дивана на месец, само че действително продажбите и растежът на компанията са доста по-големи, защото непрестанно се уголемяват на други пазари. Най-често клиентите на компанията са физически лица, които подреждат дома си, само че има и такива с бутикови хотели и апарт комплекси, офиси и притежатели на Аirbnb жилища. А франчайз бизнесът най-често е забавен на архитекти и интериорни дизайнери - " изтощени от работата си или търсещи някакво многообразие. Обикновено това са хора, които нямат бизнес опит, само че имат опит в архитектурата и доста бързо виждат капацитета на " Фейдом ", споделя Крум.
Функционалността на диваните към този момент може да се прегледа и във виртуална действителност Фотограф: Цветелина Белутова Визитка: Фейдом Колектив Собственици: Крум Александров, Зоран Радонянин, Петър Джелебов Година на основаване: 2017 Оборот 2021: 4.9 млн. лева Печалба 2021: 0.56 млн. лева Ръст: 65% Реклама Q&A Как е структуриран вашият бизнес? Работим на франчайз принцип с моно бранд магазини на " Фейдом " (Feydom), където можем да демонстрираме неповторимата функционалност на диваните и да създадем процеса на покупка запаметяващ се. Франчайзът е български и централата ни е в София. Същевременно производството е в Скопие, Македония.Защо тъкмо модулни дивани? Целта на марката е да създаваме артикули, които вземат решение проблемите на хората при обзавеждането на един апартамент. Модулните системи на " Фейдом " са извънредно практично решение, което разрешава на хората безусловно да основават сами диваните си и да ги трансформират съгласно случая. Мисията ни е да разпространяваме практичните решения в мебелната промишленост, като в същото време резервираме естествения баланс. През последните години сме вложили извънредно доста в преструктуриране на производството по резистентен метод.Как хората схващат за диваните " Фейдом "?Маркетингът е едно от най-ключовите неща за триумфа в развиването на марката ни. Затова и маркетинг модулът в нашето франчайз предложение е в действителност неповторим в международен мащаб. Събираме месечна такса от нашите франчайз клиенти и по-късно нашият екип в България извършва напълно рекламата за всички магазини във всички страни. По този метод сме сигурни, че на всички места има оптимално показване на марката и се харчат задоволително средства за развиването му. Кои са главните съперници? В продуктите за качествени мебели има много мощна конкуренция на пазара, само че в сегмента за модулни дивани в нашия ценови клас съвсем нямаме.Колко коства да разкриеш франчайз обект на " Фейдом "?Стандартната инвестиция за един магазин е сред 25 000 и 40 000 евро според от пазара (наем на помещение, покупка на 10 дивана, маркетинг). На множеството пазари възвращаемостта е към година. Свързани публикации Китайската стопанска система е изправена пред проблеми 26 август 2022, 06:32 Най-големите вериги: Ритейлът е в още по-добра форма след пандемията, пораства с 13% 22 август 2022, 11:04 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Лещарска
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР