Гмуркач е открил мистериозен метален предмет във водата край бреговете

...
Гмуркач е открил мистериозен метален предмет във водата край бреговете
Коментари Харесай

Водолаз откри изчезнала атомна бомба?

Гмуркач е разкрил тайнствен железен предмет във водата край крайбрежията на Канада. Неговото прeдположение е, че това е изчезнала атомна бомба. Експертите обаче са скептични.

Всъщност Шон Смиричински търсел морски краставици. Гмуркал се край крайбрежията на остров Пит в региона на канадската провинция Британска Колумбия, когато внезапно се натъкнал на чудноват предмет от метал.

Малка летяща паница “ било първото нещо, което минало през мозъка му.

„ Беше малко по-голяма от легло кралски размер “, споделя той пред BBC.

Като великански геврек с дупка по средата.

Той незабавно разказал на екипа си, само че никой от другите не бил виждал такова нещо до момента. Забележителният предмет бил с величина към 12 фута (около 3,60 м).

Новината за странната находка се разчула бързо в близост. Един остарял прочут на Смиричински имал концепция: можело да става дума за от дълго време изчезнала атомна бомба.

Историята на тази от дълго време изгубена бомба занимава военните историци от дълго време. През 1950 година в региона се разрушава американският бомбардировач В-36 075 Миротворец. Машината летяла към базата на военновъздушните сили Карсуел в Тексас. Твърди се, че самолетът се прибирал от загадка задача.

Атомна бомба вид Mark IV на борда

В задачата ставало дума за симулация на нуклеарна паника – армейските инженери желали да знаят, дали машината е приготна да транспортира нуклеарни оръжия. Затова на борда на бомбардировача имало атомна бомба вид Mark IV. Трябвало да се съберат симулационнни данни от възможна нуклеарна офанзива против Сан Франциско.

Около 7 часа след старта на задачата от базата на Военновъздушни сили Айлсън в Аляска на борда на самолета избухнал пожар. Екипажът трябвало да се откаже от самолета и да се избавя с парашути. От 17 души на борда петима починали. Преди да изоставят машината, летците присъединили автопилота.

Преди това би трябвало да са се освободили от Mark IV. За тази версия приказва фактът, че когато цели три години по-късно останките на бомбардировача били открити в планините на Британска Колумбия, бомбата не била там. Оттогава се води изгубена.

Беше мистерия за всички,

споделя военният историк Дирк Септер.

Това е първата загуба на нуклеарно оръжие от подобен тип. В десетилетията на Студената война обаче е имало и други сходни случаи, разследвани по-късно от американските военни в задача с кодово название „ Счупена стрела “ („ Broken Arrow “).

След като чул историята за изчезналата бомба Mark IV, Смиричински уведомил канадското министерство на защитата (DND). Канадските военни считат, че е допустимо да става дума за изгубената нуклеарна бойна глава. Предстои изпращането на транспортен съд, който да изследва находката.

Военният историк и откривател Септер, обаче е песимистичен. Позицията, подадена от Смиричински като точна локация на находката, е доста друга от нормалните летателни направления.

Според американските военни, няма никаква заплаха за хората и околната среда: бомбата би трябвало да е оборудвана с TNT и олово, само че не и с Плутоний. По тази причина се счита, че нуклеарната детонация е невъзможна.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР