Глобалната парична политика вероятно ще остане свръх щедра и през

...
Глобалната парична политика вероятно ще остане свръх щедра и през
Коментари Харесай

Централните банки няма да спрат да печатат пари

Глобалната парична политика евентуално ще остане свръх великодушна и през идната година, макар че централните банки се приготвят да редуцират изключителните парични тласъци в поддръжка на стопанската система на фона на настъпващата инфлация. 

През седмицата Федералният запас изрази подготвеност да стартира да понижава покупките на облигации и на агентски дълг още през ноември. " Бенк ъф Инглънд " загатна за първи път, че може да стартира да покачва лихвените проценти още през тази година или при започване на идната. Норвегия стана първата развита стопанска система, която усили лихвите. Бразилия, Парагвай, Унгария и Пакистан също качват кредитните разноски. 

В изискванията на настойчиво настъпателна инфлация Организацията за икономическо съдействие и развиване увеличи прогнозата си за растежа на потребителските цени в страните от Г-20 на 3.7% през 2021-а и 3.9% през 2022-а.

В продоволствените вериги има голям дефицит на всичко - от полупроводници до коли и хранителни артикули, цените на силата порастват неконтролируемо, на някои трудови пазари към този момент се усеща неналичието на опитни служащи, а търсенето се усилва след снемането на пандемичните карантини. В същия миг възобновяване в международен мащаб не е обезпечено, като на някои места се заприказва даже за стагфлация (повишение на инфлацията и закъснение на растежа) поради разпространяването на вид " делта " на COVID-19 и на към момента огромния брой неимунизирани, което зтруднява задачата на централните банкери.      

Налице са и съществени разлики. 

" Бенк ъф Джъпен " към този момент не дава признаци, че ще изтегля тласъците.

Народната банка на Китай инжектира във финансовата система най-краткосрочната за последните осем месеца ликвидност, с цел да успокои напрежението към имотния колос " Чайна Евъргранд груп ", който изправи на нокти пазарите.

Мексико и Колумбия са подготвени да качат лихвите още през идната седмица, а Нова Зеландия и Южна Африка евентуално ще стартират да стягат паричната политика преди края на годината. 

Европейската централна банка не е узряла за концепцията да стартира да лимитира покупките на активи по изключителната си противопандемична стратегия PEPP.

Турция пък потегли против тренда и през седмицата намали лихвите, въпреки и под натиска на държавното управление.

И даже Федералният запас е склонен да остави стопанската система да работи известно време с по-висока от целевата си инфлация с вяра да смъкна берзаботицата и да върне на работа повече американци. 

В последна сметка, въпреки че някои централни банки се приготвят да " ударят спирачки " на тласъците, а доста разрастващи се пазари към този момент качват лихвите, свръх великодушната парична политика в международен проект ще се резервира. 

Икономисти на " Джей Пи Моргън Чейз " пресмятат, че централните банки на развитите стопанства ще вкарат в балансите си нови активи за чисто 1.5 трлн. щ. $ през идната година, а лихвите в световен проект ще се покачат единствено с 11 базови пункта - до приблизително 1.48%, което е с към 80 базови точки под предпандемичното ниво.   

Кумулативният растеж на лихвите в международен мащаб до момента остава под предходните възходящи цикли, което значи, че болшинството централни банки ще продължат да организират подкрепяща парична тактика, считат анализатори на " Ю Би Ес груп ".  

А основният икономист на " Суис реиншуърънс " в Цюрих показва, че " политиките на централните банки остават на стероиди ". 

Инвеститорите обаче трансформират тона поради опасения, че растящите цени, които до неотдавна омаловажаваха като преходни, към този момент наподобяват по-дългосрочни. Сред тях е и Мохамед Ел-Ериан - основният стопански съветник на " Алианц ", който предвижда, че и други централни банки ще бъдат принудени да последват " Бенк ъф Инглънд " и да одобряват по-реалистични оценки за бъдещата инфлационна посока. 

Според Джеймс Роситър - началник на световната макростратегия на " Търговско дружество сикюритис " - " каквото и да подхващат, централните банкери би трябвало да пипат доста деликатно ". Защото съществуват много опасности: да реагират прибързано с прекомерни ограничения на краткотрайни инфлационни скокове; да забавят прекратяването на тласъците поради опасения за растежа до момента в който стане късно; да стартират да качват лихвите тъкмо когато държавните управления стягат фискалната политика. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР