Гледам на министерството и като на предвестник на дигиталната трансформация,

...
Гледам на министерството и като на предвестник на дигиталната трансформация,
Коментари Харесай

Александър Йоловски: Дигитализацията не трябва да значи дигитално неравенство

Гледам на министерството и като на предвестител на цифровата промяна, само че дигитализацията не би трябвало да значи цифрово неравноправие. Това сподели пред постоянната Пленарна сесия на Икономическия и обществен съвет (ИСС) министърът на електронното ръководство Александър Йоловски, оповестиха от пресцентъра на министерството.

„ Всичко, което би трябвало да вършим в границите на политическата стратегия „ Цифрово десетилетие “, би трябвало да води към това да не се роди ново цифрово неравноправие “, разяснява министър Йоловски.

Според министъра след реализирането на цифровата промяна предоставяните сега няколко хиляди услуги ще останат доста по-малко, тъй като останалите са „ паразитни “, като издаване на препис, на служебна записка и други.

На сесията бе признато мнение на тематика „ Дигитална България: политики, ограничения и провокации “ с цялостно болшинство от Съвета.

„ Много рядко в българската обществена администрация може да се появи сходен акт, който да дефинира както проблемите, по този начин и вероятните траектории за решаването им. На мен от години ми липсва един документ, който да се назовава „ Политика за електронно ръководство “, тъй като до момента в който няма една обща тактика, която малко, тъкмо и ясно да обрисува някакви мечтани крайни резултати, тази политика остава аморфна. Така че виждам в преди малко признатото мнение добра основа за реализирането на политиката за цифровата промяна. Този документ е най-синтезираното и точното изложение на настоящата обстановка и политиките на министерството ще се базират на него “, разяснява още министър Йоловски.

„ Докато продължаваме да имаме аналогово законодателство, което да изисква наследник щемпел и прошнурована книга, ние в никакъв случай няма да имаме електронно ръководство “, добави още той. Министърът е сдържан оптимист, тъй като „ министерството към този момент е натрупало сериозна маса познание “. „ Надяваме се от ден на ден да привличаме сътрудници като вас от страна на гражданското общество, с цел да ни съветвате, коригирате, критикувате, подпомагате, тъй че всички ние да бъдем сполучливи “, обърна се министър Александър Йоловски към ИСС.

Министерството ще разчита на разговор и експертност и за другите свързани с неговите политики тактики, като да вземем за пример плана за премахването на трудовата брошура, разработвания взаимно със Световната банка разбор за процесите по цифровизация, както и така наречен траектории за цифрово развиване, с които МЕУ ще предложи посоките, по които да поеме българската страна.

В средата на юли министър Йоловски разгласи, че главен приоритет на Министерството на електронното ръководство ще е да обезпечи цифровата промяна на администрацията, като отстрани всички тежести и обезпечи равнопоставен достъп на жителите и бизнеса до модерни осведомителни технологии, приложения и услуги.
   
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР