Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди спешна проверка на Върховна административна

...
Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди спешна проверка на Върховна административна
Коментари Харесай

Проверяват как се пазят взивни вещества в завод Миджур

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна инспекция на Върховна административна прокуратура /ВАП/ на територията на цех " Миджур ". Тя е за нуждата от незабавно обезопасяване на доста количество взривни субстанции и произведения, оповестиха от ВАП.

Информирани са вътрешният министър Валентин Радев, регионалният шеф на Видин и кмета на община Чупрене от Върховна административна прокуратура (ВАП).

Целта е да бъдат избегнати нови произшествия на територията на цех " Миджур ".

Повод за рекомендацията на ВАП е сигнал до основния прокурор Сотир Цацаров от кмета и ръководителя на Общински съвет - Чупрене. В него се разказва нуждата от взимане на ограничения по безвредно запазване на доста количество взривни субстанции, взривни произведения и средства за взривяване на територията на цех " Миджур ". Те са в землището на село Горни Лом.

Припомняме, точно в Горни Лом при индустриалната повреда на 1 октомври 2014 година починаха 15 души. Взривът бе опустошил огромен периметър от региона и бе невероятно да се открият материални доказателства. Тогава Окръжна прокуратура - Видин внесе обвинителен акт против четири лица и все още делото се преглежда от Окръжен съд - Видин.

Взривните субстанции се намират в хранилища на завода " Миджур ". Четири години след нещастието към момента не са изпълнени всички условия за сигурност и са застрашени живота и здравето на популацията. Към сигнала е прибавен и протокол от инспекция, осъществена от Министерство на околната среда и водите, взаимно с представители на Министерство на вътрешните работи. При нея е открито, че в хранилища на завода се съхраняват голям брой взривни субстанции, взривни произведения и средства за взривяване.

Във ВАП са получени данни, че собствеността на терена и постройките на завода принадлежи на " Миджур манеджмънт кънстракшън " ЕООД. Дружеството е въвело пропускателен режим, а оператор на взривните субстанции, средствата за взривяване и взривни произведения е " Видекс " АД - виновен за съхранението и сигурността им.

След надлежна инспекция, са открити случаи на неспазване на специфични закони:

- в нарушаване на чл.32 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения /ЗОБВВПИ/ от " Видекс " АД не е показан контракт за обезпечаване на въоръжена защита за обектите - 5 бр. взривни хранилища, в които се намират изброените вещества;

- не са показани документи за осъществяване чл.14 от ЗОБВВПИ, съгласно който " Видекс " АД би трябвало да разполага със лични или наети складови помещения;

- в завода няма местна система за обявяване за обезпечаване на ранно предизвестие на личния състав, способените органи и популацията според чл.35, ал.3,т.5 от Закона за отбрана при бедствия /ЗЗБ/.

От Върховната административна процедура са съобразили, че неспазването на нормативните условия може да докара до рискове за необятен кръг лица поради евентуалната заплаха на въпросните субстанции. Случаят е изключително незабавен и изисква незабавна интервенция от способените органи, пишат от ВАП.

Вътрешният министър е зает като контольор и председателстващ Съвета за понижаване на риска от бедствия. Заедно с него виновни са и регионалният шеф на област Видин и кметът на община Чупрене по отношение на организационните и управителни пълномощия по ЗЗБ, в т. ч. и във връзка с превантивни ограничения за недопускане на бедствия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР