Главният изпълнителен директор на SpaceX Илън Мъск потвърди, че компанията

...
Главният изпълнителен директор на SpaceX Илън Мъск потвърди, че компанията
Коментари Харесай

Мъск не вижда смисъл от превръщането на вече печелившата Starlink в публично търгувана компания

Главният изпълнителен шеф на SpaceX Илън Мъск удостовери, че компанията не възнамерява да отделя Starlink и да организира IPO, с цел да направи подразделението обществено. Той също по този начин съобщи, че няма проблем да набира средства за плановете си на частните пазари. Междувременно Starlink към този момент има над 2 милиона консуматори и съгласно Мъск компанията е достигнала „ доходоносен паричен поток “.

През годините Мъск споделяше, че не възнамерява да отделя Starlink и да се стреми към първично обществено предложение, с цел да набере средства. В едно изявление през 2020 година той загатна, че „ не мисли за това “. В друго изявление през юни тази година обаче той беше по-предпазлив и съобщи, че би било несвоевременно да се приказва за евентуално IPO на Starlink. Това изявление се появи след отчет, съгласно който отделянето на Starlink и първичното обществено предложение може да се реализира до края на годината.

Но в скорошен диалог с вложителя Кейти Ууд Мъск съобщи, че в обозримо бъдеще няма проекти за листване на самата SpaceX или на бизнес звеното Starlink на фондовата борса.

„ Не считам, че си коства да се излиза на борсата, в случай че имате извънредно постоянен и предсказуем поток от доходи. Ако паричните ви потоци са постоянни и предвидими, излизането на борсата няма да е належащо “, сподели той.

SpaceX продължава да разполага в орбита своето съзвездие Starlink, състоящо се от повече от 5200 спътника. Услугата за сателитен интернет на компанията към този момент има над 200 милиона консуматори, макар че не е ясно какъв брой от тях са нейни клиенти. Понастоящем Starlink се предлага в три страни. През ноември Мъск означи, че Starlink е „ постигнала доходоносен паричен поток “, само че не даде спомагателни детайлности.

Мъск направи съпоставяне сред частната компания SpaceX и обществената компания Tesla в подтекста на дълготрайното обмисляне. SpaceX в никакъв случай не разисква тримесечните резултати или цената на акциите. В същото време обществените компании са подложени на огромен напън – те би трябвало да реализират положителни резултати в края на тримесечието, което може да докара до по-неефективни интервенции и по принцип на по-неефективна работа. На тези компании постоянно им се постанова да подхващат доста ограничения, с цел да не разочароват акционерите си и да запазят стабилността на акциите си.

Интересно е мнението на Илън Мъск за Starlink – съгласно бизнесмена тази сателитна система е методът да създадем живота многопланетарен. По принцип SpaceX създава системата Starlink, с цел да завоюва задоволително пари, с които да извърши отдавнашната фантазия на Мъск за колонизиране на Марс, както и за реализирането на нови планове.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР