Главен прокурор е притиснат до стената. Затова нарежда да се

...
Главен прокурор е притиснат до стената. Затова нарежда да се
Коментари Харесай

Сарафов vs. Гешев. Как прокуратурата призна, че може да изфабрикува разследване срещу всеки

Главен прокурор е притиснат до стената. Затова подрежда да се образува скрито дело против съперниците му. По него са събрани доказателства за закононарушения на висши прокурори. Накрая основният прокурор е уволнен, а делото е прекъснато като нелегално. И никой към момента не е предаден на съд.

Държавата е разтърсена от корупционна спекулация за изземване на частни бизнеси с присъединяване на високопоставени прокурори. Прокуратурата обаче не взима съответни ограничения в продължение на години. Накрая персонално основният прокурор подрежда да бъде формирано скрито дело, с цел да се съберат доказателства за корупция против негови подчинени.

Мотивацията на основния прокурор обаче не е в това да търси истината, а да си отмъсти. Делото е дирижирано от първия ден, водено е от прокурори, които нямат право да се занимават с това, по него е осъществявано нелегално подслушване и най-после са повдигнати противозаконни обвинявания.

Това не е сюжет от престъпен филм, а признание на самата прокуратурата за това по какъв начин една незаконна скица може да бъде толерирана в продължение на години, с цел да бъде " ударена " в подобаващ миг. Самопризнанието също става в подобаващ миг.

, неглижирана от някогашния основен прокурор Иван Гешев от лятото на 2020 година до пролетта на 2023 година Тайното дело е формирано, откакто Гешев се оказва. А самопризнанието на прокуратурата по какъв начин се фабрикуват каузи идва в миг, когато краткотрайният основен прокурор Борислав Сарафов на собствен ред е притиснат от медийни разкрития, че очевидци го уличават в корупционни връзки с " Осемте джуджета ".

Всичко това става на гребена на в правосъдната власт, почнал след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса , който е апетитен от магистрати като. Това е същият незаконен бизнес, в който е обвинен и изчезналият предходната пролет някогашен следовател Петьо Петров-Еврото , оказал се в центъра на схемата " Осемте джуджета ".

В началото на този месец Сарафов сподели, че и по двата случая. А Гешев му отговори във, че се радва, че е " изкаран пред скобите ", тъй като с.

В действителността, а не на филм, тази история се следи мъчно, тъй като в нея има доста имена и доста закононарушения, които се застъпват. Но най-много поради трето: тъй като целият сюжет се развива в държавна институция, призвана да отстоява справедливостта, а всичко, което има за казване, наподобява на кавга сред кланове от творба на Мартин Скорсезе.
Дело за едно нелегално дело
Но да се върнем към това, което споменахме в самото начало - че самата прокуратура си признава какво тъкмо прави.

Самопризнанието се съдържа в разпореждане на Софийската градска прокуратура (СГП). С него се приключва следствие на дейностите на десетина прокурори по дело против Еврото, формирано в Софийската районна прокуратура (СРП).

Делото против някогашния следовател, прочут от години с валутния си прякор, стартира. Това стана след две събития, заплашили властта на основния прокурор Иван Гешев - той се беше оказал хем без поддръжката на ГЕРБ и Движение за права и свободи, хем с висящо искане за уволняване от негови досегашни съидейници в Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС).

Постановлението, с което се приключва делото за дейностите на прокурорите по отношение на Еврото, е на прокурор Йордан Петров от СГП. В него той разказва последователност, почнала от кабинета на Гешев, минала през бърза реакция на тогавашната районна прокурорка на София Невена Зартова и достигнала до Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Постановлението разкрива малко по малко по какъв начин основният прокурор може да разпореди на своя подчинена безусловно да изфабрикува цяло следствие. И с него да бъде " ударен " не различен, а някогашният заместител на основния прокурор Сарафов.

Към момента, в който е било формирано това дирижирано дело против Еврото, Сарафов към този момент е имал изява, неприятна за Гешев. Той одеве се е и е почнал да приказва намерено, че държи каузи " на трупчета ", с цел да изнудва политици.

Разследването, което се концентрира върху дейностите на прокурорите, работили по делото против Еврото, пък стартира незабавно. И продължава до октомври предходната година, когато Йордан Петров го приключва.

Към предишния октомври за нередности единствено към един прокурор - Константин Сулев от СРП. Тогава той беше упрекнат в длъжностно закононарушение, тъй като пет месеца по-рано е повдигнал нелегално обвиняване против Петьо Петров - Еврото. Засега Сулев остава единственият обвинен по отношение на тези подмолни събития от предходната пролет. През октомври прокуратурата не огласи нищо от останалите притеснителни детайлности по случая.

Те станаха известни едвам в понеделник, 19 февруари 2024 година, когато беше оповестено цялото на Йордан Петров. Тук още веднъж е значимо кое след кое се прави.

Постановлението излезе тъкмо откакто в събота проверяващият уебсайт разгласява протоколи от разпити на очевидци от делото против Еврото, които уличават Сарафов в корупция. И откакто някогашният вътрешен министър Бойко Рашков прочете извадки от същите протоколи в праймтайма на в неделя.

Прави усещане, че сходно на Гешев, който твърдеше, че не може да се меси по съответни каузи, само че в този момент се оказва противоположното, по този начин и Сарафов е чудесно осведомен с хода на съответни следствия и може да ги оповестява при потребност.
Писмо и " по-особени връзки "
Преди да продължим с постановлението, да се върнем за малко обратно - към май 2023 година Помните ли, че тогава се появи аудиозапис от диалог на Гешев с Йордан Стоев , член на Висш съдебен съвет? Самият Гешев беше пуснал на медиите този запис - като доказателство, че " политическият отпадък " желае да овладее прокуратурата, като го махне от поста му. Впоследствие точно тази имитация стана и официално съображение за уволнението на някогашния основен прокурор.

В записа Гешев и Стоев разясняват въздействието на " Банкята " (очевидно става дума за водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който живее в Банкя) върху процесите, поставили завършек на кариерата на Гешев - те на някогашния основен прокурор на 1 май 2023 година и водят до уволнението му по-малко от два месеца по-късно. Към днешна дата, че подозира Бойко Борисов за всичко това.

А в този момент да забележим какво написа в постановлението на СГП, оповестено в понеделник, 19 февруари. То стартира с разкритиет
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР