Германският канцлер Олаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата

...
Германският канцлер Олаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата
Коментари Харесай

Олаф Шолц призова за нов тласък в преговорите за свободна търговия между ЕС и Меркосур


Германският канцлер Олаф Шолц  Олаф Шолц Олаф Шолц е немски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 акцентира, че е значимо да бъдат съживени буксуващите договаряния за съглашение за свободна търговия сред Европейски Съюз и страните от Меркосур, заяви Българска телеграфна агенция.

" Преговорите към този момент продължиха задоволително дълго ", съобщи Шолц след среща с аржентинския президент Алберто Фернандес в Буенос Айрес, първата спирка от четиридневната му аудиенция в Аржентина, Чили и Бразилия.

" Ето за какво в този момент е значимо всеки да даде своя принос в градивен дух, да работим дружно и да намерим метод да доведем скоро договарянията до сполучлив край ", сподели още Шолц.

Фернандес съобщи, че той и бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва са постигнали единодушие по въпроса.

" Искаме да прокараме това съглашение и то да проработи. Това ще бъде от изгода за Латинска Америка и по-специално за Меркосур, ще бъде от изгода за Европа. То ще укрепи също и мултилатерализма в един свят, който още веднъж е на път да стане двуполюсен ", сподели аржентинският президент.

По време на срещата на Шолц с Фернандес бяха подписани и съглашения за съдействие в региона на започващите предприятия и енергийния бранш. Второто съглашения се отнася основно до зеления водород.

Шолц, който търси различни енергийни източници след спирането на доставките от Русия поради войната в Украйна, изрази интерес и към аржентинския полутечен газ. Аржентина има едно от най-големите залежи на шистов газ в света, само че добивът е сложен, отбелязва ДПА.

Двамата водачи разискаха и обстановката в Украйна. Фернандес акцентира, че, за разлика от Германия, Аржентина не възнамерява да доставя оръжия на Киев.

" Аржентина и Латинска Америка не мислят да изпращат оръжия на Украйна или на която и да е друга страна в спор ", съобщи левият водач.

От Буенос Айрес Шолц ще отпътува през днешния ден за Чили, след което ще направи двудневна аудиенция в Бразилия, най-голямата и най-гъсто обитаема страна в Южна Америка.

От 1999 година Европейски Съюз води договаряния за съглашение за свободна търговия с страните от Меркосур - Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай. Въпреки че през 2019 година беше реализирано кардинално взаимно единодушие, към момента остават някои нерешени въпроси, изключително за отбраната на тропическите гори в Амазония, обширни елементи от които са разчистени за развъждане на добитък и за селскостопански цели.

Ако бъде финализирано, съглашението би могло да сътвори пазар с над 700 милиона души, който обгръща съвсем 20 % от международната стопанска система и 31 % от международния експорт на артикули, което ще го направи най-голямата зона за свободна търговия в света.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР