Германската полиция арестува сътрудник на евродепутат от крайнодясната партия Алтернатива

...
Германската полиция арестува сътрудник на евродепутат от крайнодясната партия Алтернатива
Коментари Харесай

Германия арестува сътрудник на евродепутат от "Алтернатива за Германия" по обвинения в шпионаж в полза на Китай

Германската полиция арестува помощник на евродепутат от крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " по съмнения в " изключително тежък случай " на шпионаж в интерес на Китай, съобщи Ройтерс, като се базира на немската прокуратура. 
 
Цзян Г., помощник на Максимилиан Кра - водещ претендент на " Алтернатива за Германия " за европейските избори през юни, е упрекнат, че е предоставял на китайската разследваща работа информация за договарянията и решенията в Европейския парламент, споделиха прокурорите в изказване. 
 
Цзян Г., който е живял в Брюксел и в източногерманския град Дрезден, е шпионирал също китайски опозиционни фигури в Германия, оповестиха още прокурорите. Властите са го арестували през вчерашния ден в Дрезден и са обискирали жилищата му. " Той е упрекнат в изключително тежък случай на съдействие за задгранична загадка работа ", се споделя в изказването. 
 
Говорител на " Алтернатива за Германия " сподели, че новините са " доста тревожни ". " Тъй като обаче сега нямаме повече информация по случая, би трябвало да чакаме резултатите от следствието на прокуратурата ", съобщи представителят. 
 
Германската министърка на вътрешните работи Нанси Фезер сподели, че обвиняванията в шпионаж са " доста съществени ", показва Асошиейтед прес. " Ако бъде доказано, че в Европарламента е имало шпионаж в интерес на китайското разузнаване, то това е офанзива против европейската народна власт от вътрешната страна ", означи в изказване Фезер. " Всеки, който назначава подобен чиновник, също носи отговорност ", добави тя.
 
" Този случай би трябвало да се преглежда точно, всички връзки и предпоставки би трябвало да бъдат изкарани нескрито ", се споделя още в изказването на министърката. За момента Крах и китайското посолство не са дали отговор на запитванията за коментар. 
 
Заподозреният е задържан в същия ден, в който и трима немски жители бяха задържани по съмнения, че работят с китайското министерство на държавната сигурност, с цел да предават технология, която може да бъде употребена за военни цели. 
 
Арестите са осъществени седмица след визитата на канцлера Олаф Шолц в Китай, където задачата му беше да окаже напън върху Пекин по отношение на поддръжката му за военновременната стопанска система на Русия и да повдигне въпроса за кражбата на интелектуална благосъстоятелност и справедливия достъп до пазара. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР