ГЕРБ заявиха, че съдебната реформа е противоконституционна – бившият председател

...
ГЕРБ заявиха, че съдебната реформа е противоконституционна – бившият председател
Коментари Харесай

Георги Свиленски: Не само БСП – цяла България ще бъде опозиция на правителство на ПП, ДБ и ГЕРБ

„ ГЕРБ обявиха, че правосъдната промяна е противоконституционна – някогашният ръководител на правна комисия Радомир Чолаков ясно стана и съобщи, че законите, които се оферират опонират на Конституцията и би трябвало да бъдат признати, с цел да бъдат върнати от Конституционен съд. Това е един парадокс – българският парламент да приема противоконституционни закони “.

Това съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски в ефира на Euronews Bulgaria.


Свиленски уточни, че Българска социалистическа партия постоянно е била поредна в позицията си по тематиката правосъдна промяна и основен прокурор и напомни, че още през 2020 година, когато основна прокуратура влезе в президентството, социалистите бяха първите, които излязоха на площада, с цел да се опълчват. „ Оттогава до през днешния ден не сме си трансформирали позицията, че би трябвало да има механизъм за надзор върху актовете на основния прокурор. Това не е нова тематика за нас. През годините тя беше политически експлоатирана от разнообразни политически сили, които когато си трансформират позицията, се стига и до разтърсвания в страната “, сподели социалистът.
Той уточни нуждата от прецизна работа по тези закони, тъй че те да не бъдат противоконституционни и изрази неразбиране за какво се бърза те да бъдат признати: „ Защо се бърза, не е ясно. Дали това е залог за сформиране на държавно управление? Дали има някакъв различен политически детайл? Нека отговорят тези, които бързат. Нормалната процедура не е нощес в късни часове да бъде одобряван и през днешния ден сутринта да бъде в пленарна зала. Аз като депутат не съм осведомен нито с текстовете, нито с отчета на правна комисия “, сподели Свиленски.


Социалистът изрично съобщи, че има други законодателни промени, които би трябвало да са предпочитани: „ Нека напомня един проблем, поради който цяла България стачкува – жертвите по пътищата, дрогираните и пияни водачи. Наказателният кодекс е гледан през вчерашния ден в правна комисия, желаят някакви дълги периоди. А този закон, който по този начин или другояче ще бъде признат и по който има единодушие, се бърза “, сподели Свиленски.
На въпрос по отношение на трусовете в прокуратурата, социалистът отговори: „ Това е борба на лобита, борба за власт. Това е борба „ да стане Гешев, да седне Пешев “. Грозна обстановка, в която се увлича цялата страна “.
По думите на Свиленски има огромна възможност държавно управление във формата Политическа партия, Демократична България, ГЕРБ да не успее да бъде формирано: „ Имам огромни подозрения дали ще бъде определено такова държавно управление, само че в случай че бъде определено – то освен Българска социалистическа партия, цяла България ще бъде съпротива на такова държавно управление. Нека напомня, че едната партия има 26% поддръжка от българското общество и 74% отрицание, другата също – има 25% поддръжка и 75% отрицание. Хайде да съберем – стават 150% отрицание. Как това държавно управление ще организира политики? “, попита социалистът.


„ Единствената цел на такова държавно управление е да се избави главата на Бойко Борисов и в случай че могат Политическа партия да се наместят на разнообразни постове, за което към този момент стартират и свадите. Най-важната им задача е по какъв начин да си разпределят постовете и регулаторните органи. Хайде да сформират държавно управление и да сложат на напред във времето целите на българските жители. Защо никой не приказва за цени, за инфлация, за казуса с пияните и дрогираните водачи “, попита още Свиленски.
„ Липсва разискването на проблемите на обществото, сътрудниците от другите партии като че ли живеят в различен свят и в постройката на Народното събрание приказват за неща, които нямат нищо общо с това, което вълнува българския жител. Затова казахме, всяка партия да изкара по един приоритет и да тръгнем да ги решаваме. Има потребност от непартиен министър председател, непартийни министри, с цел да бъде формиран постоянен постоянен кабинет. Необходимо е държавно управление, което да получи поддръжката и да свърши работа за българските жители. Иначе ще ставаме очевидци на това, което се чака и през днешния ден – делене на групи, разединение на депутати, записи, секрети срещи, сделки. Кому е нужно това? “, сподели на край Георги Свиленски.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР