Георги К. Първанов има 27 години мениджърски опит в HR

...
Георги К. Първанов има 27 години мениджърски опит в HR
Коментари Харесай

Експерт Човешки ресурси прогнозира четиридневната работна седмица до 2025

Георги К. Първанов има 27 години мениджърски опит в HR сферата, като е работил в десетки интернационалните компании, а през днешния ден има своя лична – C team. Той е член на УС на БАУХ и е сътрудник на Bulgaria Wants You. В изявление за bTV той разяснява опцията за 4-дневна работна седмица в България.

Предвид обстоятелството, че месец май започва с две 4-дневни работни седмици, обикновено и постижимо ли е да се приложи практиката на 4-дневната работна седмица?

Май месец е доста добър тестови интервал за успеваемостта на 4-дневната работна седмица. В последните няколко месеца и години се направиха поредност от опити в тази посока в страни като Исландия, Англия, Нова Зеландия, Испания. И всички те, еднопосочно, като най-силния резултат е при последните опити във Англия, демонстрират доста положителни краткосрочни резултати – повишение на мотивацията на хората, нарастване на продуктивността, понижаване на текучеството. 

Като цяло доста добре работи. Първите опити бяха ориентирани към това хората да работят същия брой часове на седмица, само че за 4 дни, а не за 5. Сега посоката, в която се работи, е 4 дни от седмицата да се работи по 8 часа и да се получава същото възнаграждение като за 5 дни. Като несъмнено не престават да остават доста бизнес области като произвеждане, куриери, където по-трудно и за някои позиции е невероятно да се вкара 4-дневна работна седмица.

Има прогноза, че до 2025 година 4-дневната работна седмица обаче ще бъде реалност освен в България. И ще върна крачка обратно, че до 2030 година ще имаме даже и 3-дневна работна седмица.

Хората би трябвало да знаят, че е доста значимо да се резервира същото равнище на възнаграждение, само че най-лошото, което може да стане е да получаваме съразмерно по-малко възнаграждение за работа 4 дни.

Каква е повода работодателите в България да не вкарват всеобщо практиката на 4-дневната работна седмица?

Трябва да кажем, че в България и законодателно сега е допустимо да се вкара 4-дневна работна седмица при решение на работодателя.

За страдание българският опит със счетоводна компания с офиси в Русе и Бургас в средносрочен проект не беше сполучлив. Те вкараха 4-дневна работна седмица и в следствие се върнаха към 5-дневна поради техни вътрешни аргументи.

Любопитно е, да вземем за пример, че в скоро бъдеще следва доста забавна иновация в банковата сфера, за която няма по какъв начин да споменем, защото е още конфиденциална, само че тя тотално ще преобърне огромна част от ритейла в банките. Това е единствено един образец, който потвърждава, че при всяка иновация единият вкарва и другите стоят и гледат и когато работодателите се убедят, че едно нещо работи в разнообразни бизнес области, тогава всеобщо ще го вкарат, а в случай че не работи – ще се откажат от него.

Ковид пандемията наложи и един нов вид на работа – отдалечената, която сякаш стана малко по-масово публикувана. Ако сложим на везната отдалечената работа и 4-дневната работна седмица, коя би победила?

Често се вършат такива паралели, само че това са две тотално разнообразни концепции с друг резултат и резултат.

По отношение на отдалечената работа - аз още през цялото време на Ковид, застъпвах тезата, не преставам да имам вяра в нея и тя се удостовери, че напълно отдалечената работа не работи в средносрочен и дълготраен проект. В кратковременен е „ цветя и рози “ – доста бързо се подвига мотивацията, доста са щастливи чиновниците, доста повече време имат за семейство и личностно развиване, в обществен аспект. Обаче в средносрочен проект стартират да излизат проблеми във връзка с връзката във компанията, взаимоотношенията, новите чиновници не са виждали старите сътрудници, ориентацията куца и така нататък и това нещо се удостовери.

Илон Мъск накара неговите чиновници да се върнат в офисите и доста други компании също го направиха.

Така че в във връзка с отдалечената работа това, което следя, и това което ще остане дълготрайно, е хибридна форма, в която хората работят от у дома един или два дни от седмицата или седмица в месеца. Има разнообразни разновидности.

А 4-дневната работна седмица изисква тотално пренареждане на политиките и процедурите на компанията – цифровизация. Тя изисква доста по-бързо да се случват нещата – за по-кратко време свършеното да е същото или даже повече и по-ефективно.

Както при отдалечената работа, напълно от у дома, е належащо да минат най-малко година-две, с цел да се види напълно резултатът. В кратковременен проект неизбежно ще бъдат положителни резултатите.

Могат ли другите други възможности за нареждане на работните задължения да ни създадат по-продуктивни?

И да, и не! Аз да вземем за пример не мога да работя отдалечено. Когато съм във у дома, се разпръсквам - практикувам куче, деца, желая да си умря. Трябва да бъдем самодисциплинирани, доста мъчно се поставя граница сред работата и персоналния живот.

Не инцидентно в Европейски Съюз и Съединени американски щати има първи проблясъци за това до къде е работното ни време и има случаи, в които след края му не отговаряме на телефонни позвънявания, писма и т.н

Различните други възможности имат плюсове тогава, когато има ясни правила.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР