Георги Георгиев и Явор Стойчев създават асистента за дигитален маркетинг

...
Георги Георгиев и Явор Стойчев създават асистента за дигитален маркетинг
Коментари Харесай

Умните е-магазини на българския стартъп Releva

Георги Георгиев и Явор Стойчев основават асистента за цифров маркетинг с изкуствен интелект Releva. Продуктът персонализира е-магазините по отношение на самостоятелните потребности на търговеца и подвига приходите му. Компанията пораства: приходите са 107 хиляди лева през 2021 година и цели 440 хиляди лева през предходната година
Колко постоянно се случва да разглеждате артикул в електронен магазин и в продължение на дни по-късно да получавате предложения за него във Фейсбук? Или да напълните кошница в някой уебсайт, само че да се откажете и да получавате уведомление след уведомление за довеждане докрай на поръчката по имейл? Вероятността човек да се върне назад в електронен магазин и да направи покупка след увещание от уеб страницата, настояват Георги Георгиев и Явор Стойчев от стартъпа за цифров маркетинг Releva, е огромна. А в случай че напомнянето на потребителя се извърши в верния канал, приходите на е-магазина могат да се усилят с над 20%. В идеалния случай пък, в случай че клиентите извършват всички рекомендации на Releva, нарастването може да стигне до цели 45%. Изкуствен разсъдък за умни магазини Георгиев и Стойчев се срещат, до момента в който работят като машинни инженери в две разнообразни компании. Пасват си мигновено по време на работна среща през 2019 година и не след дълго им хрумва концепция да започват уикенд план в областта на автоматизацията на маркетинга, който да развиват в свободното си време. " Имахме подобен механически опит, вярвахме, че продуктът има капацитет, и година по-късно успяхме да го валидираме ", споделя Стойчев.

През 2020 година записват сдружението " Релева " и стартират да демонстрират прототипа си на български клиенти. Използвайки изкуствен интелект, Releva спомага на онлайн търговците в увеличението на приходите им, като научава самостоятелните желания на потребителите и им предлага сходни артикули, праща им напомняния по разнообразни канали за връзка и следи по какъв начин и по кое време пазарят най-вече . Колелото се завърта и не след дълго Георгиев и Стойчев се посвещават напълно на плана, а през днешния ден, година и половина по-късно, към този момент имат екип от 18 души и над 100 клиента. Как да " приказваш " на потребителя С смяната на единствено една фотография, твърди Георгиев, електронният търговец може да усили приходите си. Това е и концепцията на Releva, чийто модел се тренира и с всяко наново влизане на даден консуматор в уебсайт може да направи страницата допустимо най-привлекателна по отношение на самостоятелните му потребности. " Опитваме се да приказваме на клиентите с верните фотоси, изказ и оферти ", изяснява той.

С един клик на даден артикул потребителят демонстрира на модела на Releva какъв е пожеланият от него ценови диапазон, размер, цвят, артикул. " Оттам започваме да персонализираме страницата с сходни артикули, които евентуално би желал да купи ", споделя Георгиев.
Реклама
Releva работи като SaaS (software-as-a-service) артикул, който се предлага на търговски клиенти на абонаментна база, като Георгиев добавя, че таксата съставлява към 5% комисиона на продажбите, осъществени с помощта на услугата. Моделът се интегрира на уеб страницата на клиента, като следи всяко посещаване на страница, кликване и продажбите, осъществени при увещание по даден канал, в това число Viber, SMS, имейл, както и осъществените покупки през страница с самостоятелни оферти, подбрани за потребителя от Releva.
Така наподобява таблото на Releva, където се следи какъв брой доходи идват от другите канали за контакт с потребителите Източник: Releva
Таблото дава на търговеца и разбор на доходи, междинен размер на кошница и междинна покупка, като в над 90% от времето е автоматизиран. " Клиентът би трябвало да се грижи за своя маркетинг, само че нашият инструмент притегля хора, автоматизирано работи и търси допустимо най-евтиния метод за връзка с потребителите ", изяснява Георгиев. Releva употребяват към този момент над 100 клиенти, измежду които български е-търговци като Ebag, Sport Depot, Kidso, Aiko и други, а още 50 са в развой на интеграция и тестване. Първо в България, към този момент и в района До началото на 2022 година Releva работи извънредно с български клиенти, с цел да валидира продукта си. През март, когато, стартира търсене на партньорства в района с фокус върху Гърция, Румъния, Сърбия и Турция, където към този момент има по няколко клиента, споделят Георгиев и Стойчев.

Рундът тогава води, който взима 17% дял в компанията " Релева ". Мажоритарни притежатели не престават да са Стойчев и Георгиев с по 38.5% дял в сдружението. Участие в компанията има и HR Capital, както и няколко бизнес ангели, да вземем за пример мениджъри в TBI Bank. Releva взе участие и в програмата Гугъл Startups, където притегля 200 хиляди евро, които ще получи в границите на интервал от две години.

Парите, твърди Георгиев, ще стигнат за " доста време, тъй като сме много ефикасни във влагането им ". Инвестицията вливат в доразвиване на продукта, адресиране на потребностите на по-малки търговци и работа с Гугъл и Фейсбук. " Наскоро направихме plug-in услуга за Shopify, която разчитаме да помогне на по-малките клиенти, които нямат богат набор от артикули в електронните си магазини ", изяснява той. 400% годишен растеж " В началото един артикул би трябвало да се продава от кофти продавач, като нас двамата, тъй като един специалист може да осъществя продажба на всичко. Като неприятни продавачи с Явор разбрахме какъв брой добър е самият артикул, когато клиентите започнаха да ни намират ", смее се Георгиев. " Миналата година пораснахме с 400%, което ни увери, че Releva работи. " Твърди, че приблизително работата с модела на компанията води до сред 20 и 40% нараствания в приходите на клиентите , като в някои случаи цифрата стига и до 45%.
Реклама
И финансовите резултати фактически демонстрират големият скок, който Releva реализира за две години - от 11 хиляди лева през 2020 година приходите на компанията стигат 107 хиляди лева през 2021 година и цели 440 хиляди лева през 2022 година С растежа на компанията идва и наемането на още личен състав, който Георгиев и Стойчев образоват. " Продължаваме да пишем код, само че редом с това взимаме и много механически личен състав ", споделят те. Още пари На хоризонта има и идващ рунд финансиране, само че не е несъмнено тъкмо по кое време, а не е и незабавен, споделят от Releva. " При набирането на средства се опира и до развиването на компанията и осъществяването на заложени цели ", изяснява Георгиев. До края на 2023 година, в случай че компанията порасне задоволително и доближи избрани доходи, приключва той, евентуално ще има рунд в серия А за Releva. А с парите бизнесът ще се насочи към нови пазари, като цели са Западна Европа, Съединени американски щати и Азия. Дотогава? Установяване на лидерска позиция в района и набиране на мощно портфолио от дребни и междинни клиенти.
Q&A Георги Георгиев, съосновател на RelevaКои са съперниците ви?В България нямаме съперник, има непознати компании, които продават услугите си тук, само че вършат единствено част от това, което ние предлагаме като решение, да вземем за пример вършат персонализация на страниците. Други играчи изпращат известия по разнообразни канали. Но такива, които търсят изцяло преживяване, завъртане на колелото, няма.Колко пари добавяте за клиентите си в границите на един месец?За септември 2022 година статистиките са следните - 2 млн. дейни консуматори, привлечени от Releva, 15 млн. изпратени имейл вести и 1.5 млн. евро доходи, генерирани за нашите клиенти. Свързани публикации BioSense, или по какъв начин Сърбия цифровизира своето земеделие 7 януари 2023, 10:40 Стартъпите на 2022 година 6 януари 2023, 06:19 Фондовете NV3 и HR Capital влагат 870 хиляди евро в българската Releva 24 март 2022, 05:49 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мери Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР