Географията на Норвегия е предизвикателна за автомобилистите и разбира се

...
Географията на Норвегия е предизвикателна за автомобилистите и разбира се
Коментари Харесай

В Норвегия готвят инженерно чудо – плаващи тунели

Географията на Норвегия е предизвикателна за автомобилистите и несъмнено за пътните строители. Наличието на над 1100 фиорда – надълбоко врязани в сушата сектори вода, прави напредването от едно до друго място в скандинавската страна същинско предизвикателство. Многобройни мостове и сектори, които би трябвало да се преминат благодарение на ферибот, забавят пътуването, а в рисковите зимни условия на северната страна и да го създадат мъчно и рисково.

За да преодолее този проблем, в Норвегия е в ход създаването на нов супер план, който може да се окаже революционен в пътното строителство. Планира се построяването на напълно подводен път, в дълбините на Зогнефьорд.

Интересното обаче е друго – тунелът няма да върви по дъното на морето, а ще бъде плаващ. Неговите тръби ще бъдат прикачени към солидни понтони, плаващи на повърхността на морето, а свързващи структури ще укрепват пътя, съединявайки двете еднопосочни тръби, които ще „ висят “ сред 25 и 30 метра под повърхността на водата.

Този вид подводен тунел ще бъде първият по рода си в света. Единствено такава структура би решила проблемите, пред които по принцип са изправени норвежките инженери. Релефът към Зогнефьорд прави висящите мостове неприложими. Жестоките зими в този регион елементарно повреждат сходни окачени мостове. От друга страна неналичието на мостови пилони и структури във водата улеснява корабоплаването. Дълбокото и неравно дъно би препятствало построяването на типичен подводен път по дъното.

Проектът не е единствено мечтано бъдеще, тъй като в Норвегия към този момент са събрани и заделени 25 милиарда $ за него. Ако всичко се движи съгласно проектите, тунелът ще действа през 2035 година. Ако той се окаже сполучлив, редица други сектори от пътната мрежа на Норвегия ще бъдат издигнати с подводни плаващи тунели. Конструкторите споделят, че мрежа от такива тунели ще редуцира времето за пресичане на Норвегия от север на юг два пъти – от 22 часа през днешния ден, на 11 часа.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР