Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще се срещне в

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще се срещне в
Коментари Харесай

Журналист: На този етап Ердоган изглежда повече като пощальон на руския президент

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш ще се срещне в Украйна с украинския президент Володимир Зеленски и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Това е първа аудиенция на Ердоган в Украйна от началото на военните дейности през февруари.

" На този стадий е малко мъчно да се каже дали ще повлияе върху хода на войната, само че сигурно всички ходове, които подхваща Ердоган, са ориентирани най-много към продобиване на изборите, които се чака да се проведат идната година през лятото. Турската външна политика, която еднолично се управлява от президента Ердоган, постоянно има отражение във вътрешнополитически проект ", сподели в изявление за БНР журналистът Тайфур Хюсеин.

" Тези избори ще бъдат от решаващо значение за политическата орис на турския президент ", добави Хюсеин.

Относно тезата на Анкара за уравновесена политика сред Русия и Украйна Тайфур Хюсеин означи, че на този стадий това е добре за Ердоган и му носи политически дивиденти, само че може да се разяснява дали в бъдеще няма да се наложи турският президент и самата Турция да платят по-висока цена за протичащото се на този стадий.

" Защото тази двойна игра, която играе Ердоган, е доста рискована. "

Запитан има ли Турция капацитета да бъде сериозен външнополитически балансьор, журналистът посочи, че турската дипломация е на международно равнище, само че направи разграничаване сред дипломатите от кариерата и дейностите на турския президент.

" Тази уравновесена политика, която се води и се показва като сполучлива в международните медии, различен е въпросът дали в действителност е по този начин. На този стадий Ердоган наподобява повече като куриер на съветския президент, на своя сътрудник Путин, в сравнение с човек, който да води уравновесена политика и да бъде в действителност медиатор сред воюващи страни. "

" Организация на обединените нации играе по-тиха роля, на по-заден проект, това е главният балансьор. Турция се явява " допустимото лице на съветската страна в този спор ", счита Тайфур Хюсеин.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР