Гърция планира първично публично предлагане (IPO) на Международното летище в

...
Гърция планира първично публично предлагане (IPO) на Международното летище в
Коментари Харесай

Гърция планира първично публично предлагане на най-голямото летище в страната

Гърция възнамерява първично обществено предложение (IPO) на Международното летище в Атина на Атинската фондова борса идващия месец. Това е най-голямото летище в страната. За това заяви Reuters, базирайки се на свои източници.

Властите желаят да продадат 30% дял, благосъстоятелност на Фонда за развиване на активите на Република Гърция (HRADF), организацията за приватизация на страната.

Имало е и предходни опити за продажба на дялове на частни вложители през 2018-2020 година, които завършват откакто COVID-19 спря пътуванията по света.

Гръцкият държавен капиталов фонд HCAP (Hellenic Corporation of Assets & Participations) има 25% в доходоносния актив, който обслужва повече от 26 милиона пасажери, най-вече непознати жители, предходната година или 25% годишно нарастване.

Първично обществено предложение за дял от 19% в летището и листването се чака да се случи " през ​​първата половина на февруари ", написа Reuters, съгласно информация от неизвестен чиновник.

Според източник на Reuters предходната година организацията е целяла да включи летището в листата през първото тримесечие на 2024 година и да го продаде на основания в Германия шеф на летището AviAlliance, който сега държи 40% дял, още 10% с награда по отношение на цената на IPO.

Допълнителен дял от 1% ще бъде продаден на семейство Копелузос, което има 5% от летището, съгласно служителя на HRADF.

Продажбите на държавни активи са основни действия в трите интернационалните избавителни стратегии на Гърция, които бяха на обща стойност към 260 милиарда евро сред 2010-2018 година Те помогнаха на най-задлъжнялата в еврозоната да притегли частни вложители за " ремонт " на държавни компании и понижаване на дълга.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР