Г-н Шитов, данните от МФ показват, че община Девня е

...
Г-н Шитов, данните от МФ показват, че община Девня е
Коментари Харесай

Кметът на Девня: Покрихме 2.3 млн. лева задължения и вече имаме 2 млн. в сметката

Г-н Шитов, данните от МФ демонстрират, че община Девня е в забележително положително финансово положение. Такова ли Ви е наследството още от началото на мандата?
В началото на мандата ми общината имаше просрочени отговорности в порядъка на към 2,3 млн. лева Към края на предходната година нямаме нито лев отговорности, в това число и към днешна дата. Напротив, завършихме годината с 2 млн. лева налични в сметката. През 2019 година имаме много богата капиталова стратегия, която реализираме. Надявам се, че до края на годината ще я осъществяваме.
И въпреки всичко, по какъв начин разплатихте тези просрочия?
С общи старания на администрацията и Общинския съвет. Дадохме си сметка, че би трябвало да стартираме да спестяваме пари. Намалихме възнагражденията на всички - на кмет, на чиновниците, на Общински съвет. В рамките на една година покрихме огромна част от отговорностите.
Изглежда невероятно община с подобен дребен бюджет да покрие за година над 2 млн. лева просрочия, помощ от държавното управление ли получихте?
Не. Изцяло със лични старания и средства сме ги погасили.
Това пък не значи ли, че първата година нищо друго не е правено с изключение на икономии, т.е. не сте работили по инфраструктурни обекти?
Разбира се. Това се отрази на инфраструктурата. Ако си дадем сметка, че почти 2,5 млн. лева можеха да бъдат вложени в инфраструктура, община Девня щеше да наподобява още по-добре, в сравнение с в този момент.
При разискването на тазгодишния бюджет споменавате, че в резултат на по-добрите доходи общината е осъдена от централната власт и за първи път от 2008 година нямате изравнителна дотация. Защо по този начин се получи?
Това е решение на Министерски съвет. Попадаме измежду общините, които се оправяме добре. Такива са 19 на територията на България, в случай че не се неистина. Девня е една от общините с най-хубави индикатори. Ние се приравняваме със София, Пловдив, Варна, Несебър - всички добре разрастващи се общини. Аз споделих моето мнение - хубаво е да сме с водещите, с огромните, само че би трябвало да се гледа действително. Със сигурност в общината има какво да се прави. И това, че реализираме положителни финансови резултати и съумяваме за 4 година да влагаме, това не е задоволително. Тези 200 000 лв. ще се отразят зле за бюджета през 2019 година, само че решенията се взимат на друго място.
А Вие по какъв начин приемате обстоятелството, че се справяте добре и по тази причина не получавате тласък?
В момента има доста повече общини, които са много зле финансово. Ние не носим обаче виновност за това. Повечето администрации на тези общини евентуално би трябвало да се вгледат в личните си механизми и да подобрят финансовата среда. От тях зависи, както ние го вършим. За страдание обаче съгласно мен те не го вършат. Жалко е, че безусловно на 19 общини са им спрени общите изравнителни дотации, с цел да се усилят с 10% сумите за всички останали общини в България. 246 общини се възползват за сметка на 19, само че това може би ще се промени отсега нататък. Иначе не е заслужено. Трябва да се подтикват тези, които намират метод и форма да подобрят положението на общината си, а към тези, които не го вършат, по различен метод би трябвало да се подхожда.
Тоест, допускате, че в едно обозримо бъдеще ще се изравните?
С безучастие няма по какъв начин да стане. В Закона за обществените финанси има задоволително тласъци, защото тези средства остават за локална активност и могат да се влагат на съответната територия. По-скоро това са едни остарели привички на множеството сътрудници, които безусловно разчитат на финансиране от Министерски съвет, от съответното министерство или ведомство. Аз имам вяра, че в случай че се ползва в цялост законът, ще престанат сходни практики единствено и само да се разчита на Постановление на Министерски съвет. Не съм срещу да се реагира, когато се постанова по неотложност, само че преди да се финансира от Министерски съвет, би трябвало да се гледа тази община - дали е направила всичко належащо. Ако тя не си е потърсила остарели отговорности и има 50% за събиране, страната не би трябвало да я подтиква. Недопустимо е някоя община, както и ние сме били в такава позиция - без поръчителство да се подписва контракт. Ясно е до каква степен се стига - до просрочени отговорности. И този, който има да взима, посредством ЧСИ да постанова запори и възбрани. На нас да вземем за пример на по този метод ни бяха взети повече от 500 декара обработваеми земи, от които годишно сме получавали доходи. Сега нашата община няма земя, която да отдаваме под аренда или да посрещаме търсенето на вложители. Това е една неприятна процедура, годна и за нашата община, и за други.
Кога е била лишена общината от тези земи?
През 2014 година ни взеха 500 дка обработваеми земи за обвързване, което не бе покрито от 2009 година, а е нямало спънка да не се покрие. Впоследствие компанията, напълно разумно, е потърсила метод да си обезпечи вземането.
Най-важните планове, които сте изпълнили и следва да се довършат?
Много са плановете, които са значими и хората ги правят оценка. В момента върви осъществяване на градски парк. Надявам се да завърши доникъде на май месец. Завършва санирането на СУ " Васил Левски " също през май месец. Предстои ни сключване на контракти за рехабилитация на уличната мрежа, за детски градини. Тоест, до края на годината имаме доста вложения, които следва да се осъществят. Надявам се да реализираме стремежи финансов запас за 2019 година
От досегашните публични поръчки нямате нито една свалена, на какво се дължи това?
Преди да качим всяка една от процедурите, много обстоятелствено се преглеждат от юристите, специалистите и се стараем да не позволяваме остарели неточности.
При встъпването Ви в служба кое смятахте за най-голямо предизвикателство?
От наблюдението, което съм имал за 8 години, защото бях общински консултант и 2 година ръководител на Общински съвет изводът ми бе, че общината в действителност има опция и даденост да се развива. Предизвикателството беше като поемеш длъжността кмет да започнеш да реализираш този капацитет. Надявам се до края на мандата да осъществя всичко, което съм си заложил в програмата.
Сред първенците сте по бистрота на Програмата за достъп до информация, първи сте и в класацията на вестник " 24 часа " за образцова община. Как постигнахте този прогрес?
С общи старания. Ние дружно с чиновниците се познаваме с хората. С тях сме си говорили, че контактът с хората е най-съществен. Това е връзката. Ако не си подредим къщичката и не сме отворени към жителите, вложителите и бизнеса, няма по какъв начин да чакаме да се развива общината ни като територия.
И като „ отворихте “ общината, в това число за бизнеса, той влезе ли?
Да, несъмнено. Имаме прелестни връзки с бизнеса в общината, с много взаимни планове. Заедно с някои от най-големите дружество още от началото на мандата имаме съглашение с " Девня цимент ", " Агрополихим ", " Солвей соди " за основаване на професионални паралелки. Неведнъж са ни давали за образец в България, тъй като тези паралелки са напълно обвързани с бизнеса и търсенето на работна ръка. Това е нещо, за което им благодаря от сърце. Смятам го за извънредно значимо, защото нашите деца имат опция да намерят реализация точно на територията на община Девня. Има една добра резистентност, защото те като намерят реализация, ще си останат тук, ще основат фамилии и всичко следващо от това.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР