Фрешът и смутито са популярни напитки от плодове и зеленчуци,

...
Фрешът и смутито са популярни напитки от плодове и зеленчуци,
Коментари Харесай

Каква е разликата между фреш и смути

Фрешът и смутито са известни питиета от плодове и зеленчуци, само че се разграничават по няколко съществени критерия.

1. Текстура

Свежият сок се подготвя посредством добиване на течността от плодовете или зеленчуците и премахване на целулозата, което води до тънка и течна консистенция. От друга страна, смутито се състои от разбъркване на цели плодове или зеленчуци, постоянно с добавени течности като кисело мляко или прясно мляко, което води до по-гъста и кремообразна текстура.

2. Съдържание на нишки

Прясно изцеденият сок нормално има по-ниско наличие на фибри, защото в процеса на добиване сокът се отделя от пулпата, в която се намират по-голямата част от диетичните фибри. От друга страна, смутитата резервират фибрите от употребяваните цели плодове и зеленчуци, като оферират по-високо наличие на фибри.

3. Концентрация на питателните субстанции

Прясно изцеденият сок нормално съдържа по-висока централизация на витамини, минерали и антиоксиданти, защото процесът на добиване разрешава отделянето на сока от всевъзможни фибри или твърди частици, които могат да разредят тези хранителни субстанции. Смутитата, макар че имат по-малка централизация на хранителни субстанции, въпреки всичко резервират общата хранителна стойност на употребяваните цели плодове и зеленчуци.

4. Засищане

Поради разликата в наличието на фибри смутитата нормално са по-засищащи и могат да ви оказват помощ да останете сити за по-дълъг интервал от време спрямо пресния сок. Фибрите в смутитата спомагат за закъснение на храносмилането и могат да допринесат за чувството за задоволеност.

Изводът:

В последна сметка изборът сред свеж сок и смути се свежда до персоналните желания и диетични потребности. Пресният сок може да бъде ободрителен и хидратиращ вид, до момента в който смутитата обезпечават по-балансирана композиция от хранителни субстанции и оферират спомагателна задоволеност. Също по този начин е значимо да се означи, че прясно изцеденият сок резервира потребните си субстанции за прекомерно малко време. А най-големият минус на фрешовете е високото наличие на фруктоза. В една чаша портокалов сок от 250 мл се съдържа толкоз захар, колкото в 4 портокала.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР