Францисканският монах Паоло Бенанти е новият председател на Комисията за

...
Францисканският монах Паоло Бенанти е новият председател на Комисията за
Коментари Харесай

Францискански монах оглави Комисията за изкуствен интелект на италианското правителство

Францисканският духовник Паоло Бенанти е новият ръководител на Комисията за изкуствения разсъдък на италианския Съвет на министрите. Това става малко след отдръпването от този пост на 84-годишния някогашен министър председател Джулиано Амато, който е специалист и професор по конституционно право.

Теологът и мъдрец Бенанти е консултант на папа Франциск по тематиките, свързани с изкуствения разсъдък и етиката на технологията. Оставката на Амато пристигна ден след конференция на премиера Джорджа Мелони, която сподели, че е „ зашеметена " от неотдавнашно изявление на Амато пред в. " Република ". В него той приказва за " популистка десница " и „ за народна власт, сложена на риск ". Мелони беше изразила още през октомври подозренията си към номинирането на 84-годишния Амато отпред на комисията за проучване на тематиките, свързани с изкуствения разсъдък. Бившият министър председател разяснява пред в. " Кориере каузи сера ", че въпросният орган има за цел да изследва рисковете и опциите, свързани с изкуствения разсъдък. „ Като се има поради, че номинирането ми не е по самодейност на премиера, напущам поста. Жалко, губят нещо ", добави Амато.
 
50-годишният духовник Бенанти се счита за един от най-хубавите специалисти в Италия по тематиките, свързани с изкуствения разсъдък. Той е от Третия францискански медал, богослов, учител, член на Папската академия за живота. Освен това е единственият италианец, член на Комитета за изкуствения разсъдък на Организация на обединените нации, наброяващ 38 специалисти от целия свят.

Роденият през 1973 година в Рим Бенанти е професор в Папския Григориански университет, Богословския институт в Асизи и Папския Леониански лицей в Анани.

Според Бенанти в роботите ще се окажат от фундаментално значение милостта и равенството, само че решаващо ще бъде най-много подозрението. „ Ако успеем да вкараме в AI чатбота способността да се съмнява в личните си отговори, ще сме осъществили нещо, което ще изпитва доста повече почит към природата на мъжете и дамите ". Според италианския президент Серджо Матарела това са главните морални стойности, които би трябвало да се предадат на изкуствения разсъдък, с цел да остане „ човечен ".

Най-голямото терзание за 2024 година на монаха Паоло Бенанти е обвързвано с потреблението на изкуствения разсъдък за манипулиране. В месеците,когато огромна част от Запада ще гласоподава на избори, паниките идват от вероятното генериране на послания и фотоси, които са в положение да подведат публичното мнение, счита теологът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР