Фирма домоуправител успя да осъди собственик на жилище в Пловдив,

...
Фирма домоуправител успя да осъди собственик на жилище в Пловдив,
Коментари Харесай

Фирма домоуправител осъди собственик на жилище, който не дал пари за ремонт на покрива

Фирма домоуправител съумя да осъди притежател на жилище в Пловдив, който не е платил за ремонт на покрива на постройката. Мъжът бил съсобственик на апартамент в постройката, дружно с майка си, а откакто тя умряла, той останал единствен правоприемник на парцела. След гибелта на дамата обаче, апартаментът останал негоден, защото синът и живеел на друго място.
Прочетете още
През лятото на 2022 година с решение на Общото заседание на Етажната благосъстоятелност съседите решили да ремонтират покрива и определили краен период до 31.10.2022 година за събиране на предложения от компании. В следствие избрали такава на обща стойност от 22 290 лева Етажните притежатели взели решение цената на определената оферта да бъде увеличена с 20 %, защото огромна част от притежателите живеели отвън България и това щяло да затрудни събирането на сумите. След увеличение на цената на офертата с 20 % общата сума била в размер от 26 750 лева, от която мъжът дължал сумата от 217, 73 лева, представляваща съотношението на притежаваните от него идеални елементи от общите елементи от 0, 814 %.

На вратата на мъжа била залепена записка с дължимата сума, само че съгласно него това не представлявало известяван, тъй като никой не се е свързал с него, както и поради събитието, че апартаментът е ненаселен.

По делото е показан Протокол от съвещание на Управителния съвет на Етажната благосъстоятелност от 28.10.2022 година, с което е утвърдена оферта за ремонт на покрива, козирката и спомагателни пространства на Етажната благосъстоятелност, както и контракт от 20.12.2022 година, подписан сред Етажната благосъстоятелност и изпълнителите на ремонта. По делото е показана квитанция за заплащане, по силата на която изпълнителят е получил сумата от 2 900 лева на 20.12.2022 година и квитанция за заплащане, по силата на която възложителят е получил сумата от 9 695 лева на 01.03.2023 година

Макар по делото да не са показани доказателства за възнаграждение на цялостната сума по контракта за ремонт на общите елементи, съдът смята, че това не освобождава притежателят на независим обект в постройка в режим на Етажна благосъстоятелност от задължението му за възнаграждение на нужната сума за ремонт съгласно припадащите му се елементи.

По закон тези суми се дължат от всички притежатели на независими обекти в етажната благосъстоятелност, без значение от това дали същите живеят, употребяват или не парцела си. Сумата е дължима абсолютно, като с решение на Общото заседание се дефинира единствено размера й. Предвид изложеното и тези възражения на ответника са неоснователни.

С оглед на тези обстоятелства, преди 2 дни магистратите са отсъдили мъжът, притежател на жилището, да заплати дължимата сума за ремонт, както и разноските по делото в размер на 410 лв.. Решението на Районен съд –Пловдив може да бъде обжалвано в двуседмичен период пред Окръжния съд.

Снимката е илюстративна!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР