Филмовата фантастика, която най-често се свързва с роботизиране и облекчаване

...
Филмовата фантастика, която най-често се свързва с роботизиране и облекчаване
Коментари Харесай

Застрашен ли е човешкия фактор в зората на роботизирането

Филмовата фантастика, която най-често се свързва с роботизиране и облекчение на човешкия труд. Вече станахме очевидци на една странна агитация, в която мнозина протестиращи не бяха очаровани от обстоятелството, че робот може да размени човек в редица интервенции. В България има роботи-сервитьори, които доставят храна до масите, елиминирайки човешкия фактор, най-малко до някаква степен.

Все още се постанова на сервитьор да постави чиниите в ресторант, само че когато самите сервитьори са потърсени за мнение, обстановката е малко по-различна. Онези заведения, които употребяват машини за преместване на тежки табли, публично работят доста по-добре, усмихнати са и се радват на по-високи бакшиши. Причината? Когато един човек не би трябвало да спринтира с товар и няма напрежение, тъй като машината прави всичко това, обслужването е на доста по-високо равнище.

Amazon също търси сходни способи за възстановяване на услугите си, като в този случай ще видим, че става въпрос за интегрирани на роботи. Един от първите такива може да бъде открит в склад в Сиатъл. Задачата на робота е да качва празни жълти контейнери на поточна линия, повтаряйки интервенцията още веднъж и още веднъж.

Разработката е дело на Agility Robotics, които доста добре знаят, че това няма да е фантастичната гражданска война. Те се стремят да създадат машина, която да оказва помощ на индивида и да асистира в по-тежките действия. Ако множеството компании се пробват да основат роботи за колонизиране на планети, основаване на цели промишлености и най-различни други действия, компанията от Орегон е решила да сътвори 10 хиляди робота, които да се занимават със складова работа.

След като все по-често виждаме използването на изкуствен интелект, по-мощни мотори и акумулатори, компютърен взор и други, предстоящо е да стане очевидци и на съществени вложения. Само стартъпи, които приказват за роботи са съумели да съберат към 1.6 милиарда $.

Големите в промишлеността са известни – Boston Dynamics, Tesla и няколко стартъпа като 1X Technologies, Apptronik и други.

Подобни хуманоиди към този момент съществуват на пазара, само че са в тестовата фаза, която към момента стои малко по-далече от концепцията да се роботизира един склад.

Никой не споделя, че роботите ще сложат завършек на човешката активност. Хора като Ейдриън Скот – чиновник в GXO Logistics – си показва, че роботите могат да разтоварват камиони и да оставят работата за дневната промяна, до момента в който те извършват друга по-елементарна активност.

Amazon префасонира своите офиси, с цел да е сигурен, че тези ъгли, където автоматизацията не може да работи, а и самите чиновници не желаят да се занимават с нея.

Джонатън Хърст, Майкъл Джоунс и Деймиън Шелтън започват своята компания Agility, а в това време са изследвали редица животни, които най-често вървят на палци. Изследването не е било допустимо най-хубавото, само че на първо място се обръща внимание на животните, които са атлетични и бързи.

Agility получават задачата да основат изкуствени ръце, които да се прикачат на тялото на обработващи единици, също по този начин би трябвало да основат и роботизирани крайници, които да се нареждат на бедрата и да разрешават по-бързо придвижване, без да натоварват човек. Иронично, това е поръчка на Пентагона, върху която и тримата работят. През 2019 година Agility основава микробуси на Ford, които да се ръководят сами, а роботи да доставят избрани колета. Проектът не съумява да стигне до крайната си фаза, а образци за проблемите могат да се открият съвсем на всички места, в това число и при Apple.

Прогнозите на всички в тази промишленост са огромни, те чакат един ден да бъдат доста по-успешни и търсени от автомобилната промишленост. Една от главните задания на множеството производители е една – да основат копието на една съвършена човешка ръка, която да има същата акуратност и даже още по-добра, само че това не е толкоз лесна задача.

Ето за какво и през днешния ден Digit има задачата да прави една от последните крачки в процесите на Amazon, да цялостни кутиите на куриерите с колета. В идната година ще има даже опити за консолидираното му в други точки на работния развой.

Някои компании обръщат повече внимание и на затворническият труд. В Орегон има ферми за произвеждане на млечни артикули, ръководени напълно от пандизчии. Задачата на компанията Agility е ориентирана към основаването на роботи за поточна линия и тестване на продуктите.

И да, това звучи доста притеснително за чиновниците, само че финалният резултат продължава да е надалеч и няма на никое място сложена цел за унищожаване на човешкия труд. Причината е, че всяка една машина работи с акумулатори, които имат своя потенциал. Някои от роботите могат да работят по 3-4 часа, други ще имат и по-ограничен запас, изключително в случай че работата им е по-тежка.

Повечето притежатели на такива компании постоянно се майтапят, че ще минат години, преди някой да може да наема роботи-хамали, с цел да правят избрана логистика. Това е и забавната страна на нещата – фирмите търсят тези ниши, в които роботът може да прави обикновена и доста досадна работа, в която елементарният човек в действителност ще страда и ще отхвърля да прави.

В логистичните компании има много несъгласия, изключително в случай че един робот стартира да носи същите маркиращи жилетки и каска. Служителите не желаят и няма да одобряват толкоз елементарно своите електронни сътрудници, само че това още веднъж ни изпраща в добре познатата поредност на братя/сестри Уашовски.

Повечето компании, които желаят да употребяват роботи, имат един значим претекст – да ги изпратят там, където е прекомерно рисково за хората да работят. Автоматизацията беше разкрита доста съществено като капацитет и по време на пандемията, когато множеството роботи трябваше да работят за сметка на хората.

Amazon употребява или тества роботи на местата, където най-често има съществени пострадвания на чиновниците. От една страна е разумно, че никой не желае да заплаща нездравословни, само че въпреки това би трябвало да признаем, че самият чиновник също няма да е удивен от концепцията, че ще е отвън строя за 1-2 седмици.

С появяването на изкуствения разсъдък има и други позитиви, роботите ще могат да схващат обикновени команди и да извършват по-сериозни задания. Да не забравяме, че здравната промишленост също употребява сериозна складова и логистична база, изисквайки товарене и гледане на най-различни типове практики и техники, затова е предстоящо да имат претовареност и там, само че това в никакъв случай няма да изключи човешкият фактор, сходна стъпка не се чака в идващите 20 години.

Нека не забравяме, че макар страховете на служащите, техните железни сътрудници няма да ги изместят, а ще облекчат работата, тъй като най-съвършената технология сега има потребност от навигация и надзор, а това може да се направи от човек, не от машина.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР