Фиатните пари не са само модерно творение. Древният финикийски град

...
Фиатните пари не са само модерно творение. Древният финикийски град
Коментари Харесай

Финикийските знаци или валутата на един най-богатите градове в древната история

Фиатните пари не са единствено съвременно създание. Древният финикийски град Картаген в Северна Африка покрай сегашен Тунис е имал неповторими пари, опаковани в кожа, точно паричните знаци на финикийците са станали нарицателно за парите през днешния ден. Картаген е бил един от най-големите и мощни градове в античната история и е бил съперник номер едно на Рим и е бил опустошен от него през 146 година пр.н.е. в третата пуническа война.

Опакованите в кожа пари на Картаген, както Сократ написа в своите разговори от пети век прочие н. е.: В малко парче кожа е увито вещество с размерите на парче четири драхми, само че никой с изключение на производителя не знае какво е това вещество. По-нови изследвания сочат, че " кожата " е по-скоро пергамент, а обгърнатата субстанция е или калай, или съединяване от калай и мед.

Чрез описанието на такива пари можем да заключим, че основаването им е било относително елементарно и затова обгърнатите в кожа картагенски пари на доктрина не са служили като ресурс от стойност. Въпреки това, картагенското държавно управление, макар че в никакъв случай не можем да знаем сигурно, се погрижи да управлява предлагането на тези пари, с цел да не наводни пазара с тях и на собствен ред да ги обезцени и да сътвори хиперинфлация.

Опакованите в кожа пари на Картаген се измервали с доверието във владетелите, а не с физическите качества, които имали, написа.

Никога не можем да знаем сигурно за какво хората от Картаген или владетелите на Картаген са избрали тази форма на пари през ера, когато съвсем всеки различен прилежащ град и цивилизация е употребявал пари от благородни метали. Въпреки това, когато погледнем актуалните стопански системи, можем да тълкуваме за какво е било належащо потреблението на фиатни пари за един от най-богатите градове в античната история.
 Колко би коствало в този момент построяването на античните чудеса на света?
Колко би коствало в този момент построяването на античните чудеса на света?

За строителството на Хеопсова пирамида биха били нужни 5 години и към 5 милиарда $

Археолозите допускат, че циркулацията на такива пари е завършила към края на 5 век пр.н.е., което съответствува с края на втората сицилианска война (410 година прочие н. е. до 404 година прочие н. е.). Сицилианските войни са част от империалистическата конкуренция на Картаген с Рим. За да финансира такива войни, картагенското държавно управление, за разлика от Рим, не е имало златни монети за, вместо това е направило това, което прави всяко модерно държавно управление, а точно въвеждане на форма на пари, която може да управлява изцяло. От завладяването на Сицилия и по-късно завладяването на някои елементи на Испания, финансирани посредством относително безкрайни доставки на пари, картагенците научили за сеченето на монети и съумели да сложат ръка на благородни метали.

След като картагенците съумели да натрупат благосъстояние в метали се отказали от кожените фиатни пари. За благополучие на хората от Картаген фиатната скица не траяла дълго и Картагенската империя се трансформирала в една от най-великите империи в човешката история.

Тези ненапълно примитивни пари могат да ни оказват помощ да разберем действителното определение на фиатните пари. Как не физическата стойност прави парите същински, а указът, публикуван от ръководещите, който им разрешава да бъдат такива. Следователно, по формулировка, фиатните пари са валута без присъща стойност, която е открита като пари, постоянно посредством държавно контролиране.
 Десет неща, които античните са правили по-добре от нас
Десет неща, които античните са правили по-добре от нас

Можем единствено да се удивляваме на дамаската стомана и римския бетон, на пътищата и каменната зидария на инките
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР