Европейският съюз ще предостави на Ливан финансова помощ в размер

...
Европейският съюз ще предостави на Ливан финансова помощ в размер
Коментари Харесай

ЕС помага с 1 млрд. евро на Ливан да се справи с мигрантите

Европейският съюз ще даде на Ливан финансова помощ в размер на 1 милиард евро за три години, оповестява " Юронюз ".

Целта е да се обезпечи поддръжка за стопанската система на страната и да се предотврати увеличението на напора на мигранти, напускащи страната към Европа.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи този ход през днешния ден сутринта след среща с ливанския длъжностен министър председател Наджиб Микати и президента на Кипър Никос Христодулидес в столицата на Ливан - Бейрут.

По нейни думи средствата ще оказват помощ на Ливан да ускори главните услуги, като обучение, обществена отбрана и опазване на здравето, и ще подтикват икономическите промени в засегнатата от рецесия страна.

Финансовият пакет също има за цел и да помогне на Ливан да се оправи с провокациите, пред които е изправена страната със сирийските бежанци.
 Кипър зове Европейски Съюз за помощ против напора на сирийски мигранти от Ливан
Кипър зове Европейски Съюз за помощ против напора на сирийски мигранти от Ливан

Над 600 души са пристигнали на острова за седмица

" Разбираме провокациите, пред които е изправен Ливан при приемането на сирийски бежанци и други разселени лица. Жизненоважно е да се подсигурява благосъстоянието на приемните общности и сирийските бежанци ", акцентира Фон дер Лайен.

Тя даде обещание да " бъде премислено по какъв начин помощта на Европейски Съюз да стане по-ефективна ", в това число посредством улеснение на " по-структуриран метод към доброволното връщане " на разселените сирийци.

Мярката е подхваната, откакто предишния месец водачите на Европейски Съюз поддържаха по-задълбочен ангажимент с Бейрут, с цел да го предпазят от последствията от спора в Близкия изток, както и откакто Кипър сигнализира за внезапен скок в броя на сирийските бежанци, идващи от Ливан.

Ходът идва и след поредност от съглашения, подписани през последната година сред Брюксел и африканските страни в опит да се спре миграцията към Европа.

Задълбочаващата се икономическа рецесия и нежното държавно управление вършат Ливан изключително уязвим за неустойчивостта, обхващаща района след експлоадирането на войната сред Израел и " Хамас ".
 Кипър угрижен от скок на незаконните мигранти от Сирия
Кипър угрижен от скок на незаконните мигранти от Сирия

Европейски Съюз приготвя договорка с Ливан за задържане на мигрантите

В страната живеят към 210 000 палестински и 1,5 милиона сирийски бежанци . Това поражда опасения, че районната неустойчивост може да отприщи вълна от мигранти към Европа през остров Кипър.

В началото на април Кипър разгласи, че краткотрайно ще спре обработката на молбите за леговище заради повишаване на идващите сирийски бежанци, които минават директно през Ливан в опит да стигнат до острова, който се намира единствено на 260 км от ливанското крайбрежие в Средиземно море.

Президентът Христодулидис прикани водачите на Европейски Съюз да обмислят преоценка на по този начин наречените " безвредни зони " в Сирия , с цел да се улесни връщането на мигранти и бежанци.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР