Европейският съюз постигна предварителна сделка относно регулирането на използването на

...
Европейският съюз постигна предварителна сделка относно регулирането на използването на
Коментари Харесай

ЕС с важна крачка за регулирането на изкуствения интелект

Европейският съюз реализира предварителна договорка по отношение на регулирането на потреблението на изкуствен интелект (ИИ) в границите на Европейски Съюз. Това включва потреблението на ИИ от страна на държавните управления за биометрично наблюдаване, както и регулирането на системи като ChatGPT, предава Ройтерс.

С това съглашение Европейски Съюз става първата огромна международна мощ, която приема законодателство, регулиращо региона на изкуствения разсъдък . Сделката бе реализирана след близо 15 часа договаряния, следвани от съвсем 24-часов спор предходния ден.

Европейският комисар Тиери Бретон разказва тази стъпка като исторически миг за Европейски Съюз и го нарежда като пионер в установяването на стандарти в региона на изкуствения разсъдък.

Споразумението включва отговорности за бистрота за базовите ИИ модели като ChatGPT и системи с общо предопределение (GPAI), преди те да бъдат пуснати на пазара. Това включва правене на техническа документи, съблюдаване на авторските права на Европейски Съюз и даване на детайлни резюмета за образованието на моделите.

Създателите на ИИ със мощно влияние, който може да основава систематичен риск, би трябвало да правят оценка на модела, да правят оценка и понижават систематичните опасности, да организират спортни проби и да рапортуват за произшествия на Европейската комисия.
 Изкуственият разсъдък - бизнес, любознание и риск
Изкуственият разсъдък - бизнес, любознание и риск

Защо и по какъв начин Сам Алтман бе уволнен и съвсем незабавно възобновен от позицията си на изпълнителен шеф

Правителствата на Европейски Съюз ще имат право да употребяват биометрично наблюдаване в действително време единствено в случаи на избрани закононарушения и сегашни или предвидими закани като терористични офанзиви.

Споразумението не разрешава когнитивно-поведенческата операция, нецеленасоченото заличаване на изображения на лица от интернет, системи за обществено оценяване и биометрични категоризации за извеждане на политически, религиозни, метафизичен убеждения, полова ориентировка и раса.

Потребителите ще имат право да подават тъжби и да получават пояснения, а санкциите за нарушавания ще варират от 7,5 милиона евро или 1,5% от оборота до 35 милиона евро или 7% от международния оборот.

Това законодателство се чака да влезе в действие при започване на идната година, след ратификация от страна на Европейски Съюз и Европейския парламент, и би трябвало да бъде приложено след две години .

Тази самодейност на Европейски Съюз може да послужи като образец за други държавни управления и да съставлява опция на по-леките подходи на Съединени американски щати и краткотрайните правила на Китай в региона на регулирането на изкуствения разсъдък.

Днес е исторически ден - за първи път в света имаме закон за контролиране на изкуствения разсъдък. Това разяснява Петър Витанов, който е един от водещите депутати в Европейския парламент по закона, регулиращ потреблението на изкуствения разсъдък.

" Важно е, че с този закон се вкарва категоризация - колкото по-потенциално рискова е една система, на толкоз повече условия би трябвало да дава отговор. Той разрешава развиването на новите технологии, само че в това време задължава високотехнологичните компании да съблюдават редица етични и морални правила и не разрешава съществуващи дискриминационни практики, свързани с биометрична идентификация в действително време. Оставя индивида да управлява тези системи ", съобщи Петър Витанов.
 Изкуственият разсъдък - 5-годишно дете, на което са налели доста информация
Изкуственият разсъдък - 5-годишно дете, на което са налели доста информация

Асен Василев чака да види по какъв начин той ще трансформира живота и икономиката
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР