Европейската комисия регистрира Търновски суджук като храна с традиционно специфичен

...
Европейската комисия регистрира Търновски суджук като храна с традиционно специфичен
Коментари Харесай

Потомствен месар: Не сме доволни, че търновският суджук стана защитен продукт в ЕС


Европейската комисия записва " Търновски суджук " като храна с обичайно характерен темперамент.

По този метод търновският суджук се подрежда измежду продуктите у нас, предпазени от подправяне и корист. Как ще повлияе това на месопреработвателите?

Новината, че България към този момент има седем предпазени обичайни храни и никой не може да претендира за тяхната уникалност, хората одобряват друго. Особено, когато става дума за седмия вписан артикул - суджукът, който единствено допреди 20 години се приготвяше във всяко българско семейство, обвързвано със селото.

" Българите си имаме всякакви такива кулинарни творби, които може би заслужават да бъдат предпазени, както в тази ситуация с избрана марка “, разяснява Манка Билчева от Поликраище.

Вкусът на търновския суджук е добре прочут, изключително в Търновско.

Един от най-големите производители на търновски суджук е трето потомство потомствен месар. Фамилията пази рецептата за продукта още от средата на предишния век, а го създава от близо 40 години.



" Тайната се крие в верния асортимент на говеждите меса, естествените подправки, точното им дозиране, вярната форма във тип на подкова на суджука и по-късно вярното сплескване “, разяснява Лъчезар Илиев, индустриален шеф на месокомбинат, село Соколово.

Още преди две години обаче, месокомбинатът се опълчва на предлагането на Сдружение " Традиционни сурово - сушени месни артикули " да постави върху името на суджука европейски знак за отбрана поради дипълнителните одити и такси, които се начисляват върху цената, а това ще се отрази върху крайните консуматори.

Така главната компания и експортьор на търновски суджук, която не желае да има знака за отбрана, ще би трябвало да промени името на обичайния артикул, с цел да може той да доближава до потребителя на налична цена.



От Асоциацията на месопреработвателите споделиха за bTV, че интерес за производството на търновски суджук са декларирали други шест компании, само че към момента няма записали се. Шест пък са компаниите с интерес към производството на троянски луканка, само че към този момент записаните са единствено три.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР