Европейската комисия приветства постигнатото в Съвета политическо споразумение между Европейския

...
Европейската комисия приветства постигнатото в Съвета политическо споразумение между Европейския
Коментари Харесай

ЕС инвестира в младите хора и най-уязвимите лица

Европейската комисия приветства постигнатото в Съвета политическо съглашение сред Европейския парламент и страните — членки на Европейски Съюз, по предлагането на Комисията за правилник по отношение на Европейския обществен фонд плюс (ЕСФ+). ЕСФ+ ще бъде главният финансов инструмент за използване на Европейския дирек на обществените права за поддръжка на работните места и основаване на заслужено и обществено приобщаващо общество. Освен това той ще даде по този начин нужните запаси на страните членки за възобновяване на нашите общества и стопански системи след рецесията, обвързвана с COVID-19.

ЕСФ+ разполага с общ бюджет от 88 милиарда евро (по цени от 2018 г.). Той влага в хората, основава и пази благоприятни условия за работа, предизвиква общественото приобщаване, бори се с бедността и развива уменията, които са нужни за цифровия и екологичния преход. ЕСФ+ ще включва също по този начин по-амбициозно условие за вложение в младежите и за справяне с детската беднотия, както предлага Комисията. В рамките на политическото съглашение ЕСФ+:

- Ще влага в младежите , който бяха изключително тежко наранени от социално-икономическата рецесия в резултат на пандемията от COVID-19. Държавите членки, в които процентът на младежите, незаети с работа, учене или образование (т. нар. NEET на възраст сред 15 и 29 години), е над междинния % за Европейски Съюз, следва да отделят най-малко 12,5 % от своите средства по ЕСФ+, с цел да оказват помощ на тези младежи да намерят подготовка или работа с положително качество. Всички останали страни членки би трябвало да заделят задоволително от своите средства по ЕСФ+ за целенасочени дейности в поддръжка на ограниченията за младежка претовареност. Комисията настоятелно приканва страните членки да употребяват тези средства и други съществуващи благоприятни условия за финансиране за да усилят вложенията в ограничения за младежка претовареност.

- Ще поддържа най-уязвимите лица , наранени от загубата на работни места и от намаляването на приходите: Държавите членки ще би трябвало също по този начин да заделят минимум 25 % от своите средства по ЕСФ+ за поощряване на общественото приобщаване.

- Ще дава храна и главно материално подкрепяне на най-нуждаещите, като интегрира в ЕСФ+ сегашния Фонд за европейско подкрепяне на най-нуждаещите се лица (FEAD). Всички страни членки ще заделят най-малко 3 % от своите средства по Европейски структурни фондове + за тази цел.

- Ще влага в децата , които са потърпевши от рецесията. Държавите членки, в които нивото на детска беднотия е над междинното за Европейски Съюз, следва да употребяват най-малко 5 % от своите средства по ЕСФ+, с цел да се оправят с този проблем. Всички останали страни членки би трябвало да заделят задоволително от своите средства по ЕСФ+ за целенасочени дейности за битка с детската беднотия, а Комисията приканва страните членки да употребяват тези средства и други съществуващи благоприятни условия за в допълнение да усилят вложенията в битката с детската беднотия.

- Ще поддържа директно обществените нововъведения посредством новото направление за претовареност и обществени нововъведения на ЕСФ+ със специфичен финансов пакет в размер на 676 милиона евро.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията по въпросите на стопанската система в полза на хората, съобщи: " Този инструмент за финансиране ще бъде нашият главен метод за вложение в хората и за създаване на по-социална и приобщаваща Европа при излизането ни от рецесията. ЕСФ+ ще спомогне за основаването на повече равни благоприятни условия, по-добър достъп до пазара на труда, по-справедливи условия на труд и по-добра обществена протекция. Той ще е ориентиран към битката с бедността и развиването на подобаващи умения за цифровия и екологичния преход, като се акцентира на цената и потребностите на младежите, които са идващото ни потомство ".

Никола Шмит, комисар, отговарящ за работните места и обществените права, съобщи: " Европейският обществен фонд плюс влага в хората. Приветствам постигнатото политическо съглашение, тъй като този фонд е по-голям от всеки път. Кризата изложи на риск най-много младежите, децата и уязвимите общности. Трябва да впрегнем силата си в общественото приобщаване. Трябва да създадем нови благоприятни условия за работа и да реализираме квалифицирана и устойчива работна мощ, която е подготвена за прехода към екологична и цифрова стопанска система. ЕСФ+ ще подкрепи страните членки да изградят отначало по-справедливо и по-приобщаващо общество, което се бори с бедността, и основава благоприятни условия за всички ".

След политическото съглашение Европейският парламент и Съветът ще би трябвало публично да одобрят регламента за ЕСФ+ за влизането му в действие. Дългосрочният бюджет на Европейски Съюз, комбиниран с NextGenerationEU, който е краткотраен инструмент за стимулиране на възобновяване на Европа, ще бъде най-големият пакет от тласъци, финансиран в миналото от бюджета на Европейски Съюз. Възстановяването на Европа след COVID-19 ще бъде подкрепено с общо 1,8 трилиона евро (по цени за 2018 г.). Тя ще бъде по-екологична, по-цифровизирана и по-устойчива Европа. Последната стъпка от приемането на идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз беше реализирана на 17 декември 2020 година Европейската комисия стартира да разпределя средствата по линия на новия дълготраен бюджет на Европейски Съюз на 1 януари 2021 година За да може Комисията да стартира да заема средства по NextGenerationEU и по този метод инструментът да стане действен, новото Решение за личните запаси би трябвало да бъде утвърдено от всички страни членки в сходство с конституционните им условия.

ЕСФ+ ще бъде главният инструмент на Европейски Съюз, предопределен за вложение в хората. Неговата цел е построяването на по-социална и приобщаваща Европа. Той ще поддържа страните членки да се оправят с рецесията, подбудена от пандемията от COVID-19, и да реализират високи нива на претовареност, обективна обществена протекция и квалифицирана и устойчива работна мощ, подготвена за прехода към екологична и цифрова стопанска система. По този метод ЕСФ+ способства за финансирането на използването на правилата на Европейския дирек на обществените права посредством дейности в региона на заетостта, образованието, уменията и общественото приобщаване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР