Европейската комисия представи днес законопроект за подобряване на защитата на

...
Европейската комисия представи днес законопроект за подобряване на защитата на
Коментари Харесай

ЕК със законопроект за по-добра защита на правата на жените и уязвимите хора

Европейската комисия показа през днешния ден законопроект за възстановяване на отбраната на правата на дамите и уязвимите хора. Всички жертви на закононарушения в Европейски Съюз заслужават поддръжка, се показва по този мотив в известие на комисията.

Предлага се жертвите на закононарушения да бъдат осведомени с правата си и да разполагат с нужните благоприятни условия да оповестят за осъществено против тях посягане, в това число с откриването на телефонна линия за помощ с обединен телефонен номер в Европейски Съюз 116 006, както и със основаване на уебсайт с опция за връзка посредством чат и е-поща за потърпевшите от закононарушение.

Предлага се обособена оценка за всяка уязвима жертва на закононарушение – деца, възрастни и хора с увреждания, жертви на закононарушения от ненавист или настанени в места за задържане. Европейска комисия предлага да се планува, че тези хора имат потребност от помощ още при първия контакт с управляващите, предава Българска телеграфна агенция.

Предлага се обезпечаване на поддръжка за жертвите в уязвимо състояние, да вземем за пример с безвъзмездна психическа помощ, докато е належащо.

Жертвите следва да получават задоволително подпомагане в съда и да имат право да оспорват засягащи правата им решения по наказателното произвеждане, без значение от процесуалното им качество по време на това произвеждане, се показва в предлагането. Жертвите следва да имат право да получат решение за обезщетение от причинителя на закононарушението в хода на наказателното произвеждане (без да е належащо да прибягват до друго производство), а страната следва да изплати компенсацията директно на жертвата, а по-късно да изиска възобновяване на сумата от причинителя, се добавя в текста.

Предложените промени биха довели до смяна на европейските правила, въведени преди 10 години. Предложението на Европейска комисия предстои на оценка от Европейския парламент и от Съвета на Европейски Съюз.

По-рано през днешния ден Екологичен потенциал заяви, че е подготвен за началото на договарянията от на следващия ден. Евродепутатите ще упорстват новото законодателство да съдържа определение за действието обезчестяване и то да се свързва с неналичието на единодушие. Според тях са нужни по-строги правила против насилието онлайн и по-добра поддръжка за жертвите.

Екологичен потенциал чака разширение на  листата с утежняващи условия за закононарушенията, в това число тези, които водят до гибел или самоубийство на подвластни хора, закононарушения против известна персона и по този начин наречените " закононарушения на достойнството " ; въвеждане на правила против половото принуждение, гениталното осакатяване на интерсексуални хора, насилствената дезинфекция, насилствените бракове и половия тормоз във всякаква работна среда; правила за онлайн закононарушения, в това число разпространение на интимни материали и нежелано изпращане на изображения на гениталии;  усъвършенствани процедури за сигурността и здравето на жертвите, както и безвъзмездна правна помощ; съобщаване и събиране на доказателства от страна на управляващите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР