Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обмисля да кредитира

...
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обмисля да кредитира
Коментари Харесай

ВЕИ комплексът край Ямбол може да получи 50 млн. евро от ЕБВР

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) обмисля да кредитира с 50 млн. евро разработчика на българския слънчев парк „ Тенево Солар Технолоджис “ ЕАД. Проектът е на обща стойност 161.7 млн. евро и се чака да генерира към 332 GWh електрическа енергия годишно. От финансовата институция споделят, че той ще спестява 250 000 тона въглеродни излъчвания годишно.

Очаква се първостепенният гарантиран заем да бъде утвърден напълно или отчасти по рамката InvestEU за резистентен преход на 12 юни. Проектът ще бъде и първото доста дълготрайно финансиране на планове за възобновима сила на чисто комерсиална конструкция в България. Той също по този начин ще ускори наличието на частния бранш във възобновимата сила в България.

Изграждането на хибридния ВЕИ комплекс „ Тенево “ стартира още есента на предходната година. Освен слънчева централа, той ще включва също вятърни турбини и акумулатори за предпазване на сила (250 MW). Слънчевата централа с планувана мощ от 237.58 MW ще бъде един от значимите планове в страната и района, като се чака да бъде въведена в употреба при започване на 2025 година

Tenevo Solar Technologies е акционерно сдружение, основано за създаване и употреба на слънчева електроцентрала 238 MWp. Проектът е съсобственост на Renalfa IPP, взаимно дружество сред основаната в Австрия Renalfa Solarpro Group и френския управител на инфраструктурен фонд RGreen Invest, дружно с датския разработчик на възобновими енергийни източници Eurowind Energy.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР