Естония не планира да закрива руското посолство в Талин и

...
Естония не планира да закрива руското посолство в Талин и
Коментари Харесай

Естония няма да закрива руското посолство в Талин

Естония не възнамерява да закрива съветското посолство в Талин и дипломатическата ѝ задача в Москва също ще продължи работата си. Това съобщи естонският външен министър Урмас Рейнсалу, представен от ТАСС.

" Посолството ни в Москва ще остане. Няма да закриваме съветското посолство на естонска територия, нито Русия е оповестила сходни планове ", уточни първият посланик на страната.

Балтийската република счита за оправдано да има дипломатическа задача в Русия, като се вземат поради " ползите на естонските жители и по консулски аргументи ", обясни той.

Рейнсалу добави, че Естония има намерение да " работи на паритетна основа "  в дипломатическите си връзки с Русия.

В понеделник Русия разгласи, че понижава дипломатическите си отношения с Естония до равнище шарже д " афер в отговор на радикалното понижаване на личния състав в съветското посолство в Талин. Посланикът на Естония в Русия Маргус Лайдре беше привикан в съветското външно министерство, където му беше подредено да напусне Москва до 7 февруари 2023 година

Впоследствие Естония разгласи, че руският дипломат в Талин Владимир Липаев трябва да напусне балтийската страна по същото време, когато естонският дипломат би трябвало да напусне Москва. Руският делегат се оплака, че естонските управляващи са основали атмосфера, която съгласно него е " безусловно ненормална за дипломатическите връзки " и Русия " просто не е имала различен избор ", с изключение на да намали дипломатическите връзки.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР