Естония и Латвия изгониха руските посланици в отговор на решение

...
Естония и Латвия изгониха руските посланици в отговор на решение
Коментари Харесай

Русия експулсира естонския посланик, Талин и Рига отговориха със същото

Естония и Латвия изгониха съветските посланици в отговор на решение на Русия да експулсира първия естонски посланик.

Москва заяви в понеделник, че намалява нивото на дипломатическите си връзки с Естония, обвинявайки я в " тотална русофобия " и " обработване на неприязън ".

Това стана, откакто на 11 януари Талин експулсира 21 съветски дипломати и други чиновници на съветското посолство. От 1 февруари в съветското посолство ще могат да работят единствено 8 дипломати (в момента 21) и 15 души административен, механически и обслужващ личен състав (в момента 23). Това ще обезпечи тъждество с броя на чиновниците в естонското посолство в Москва, посочи Талин.

В отговор на това в този момент последва реакция от Кремъл.

" На 23 януари посланикът на Естония Маргус Лайдре беше извикан в съветското външно министерство. Беше изразен изострен митинг против дейностите на естонските управляващи. Той би трябвало да напусне Руската федерация до 7 февруари ", се споделя в формалното изказване на съветското външно министерство.

Според него " цялата отговорност за развиването на тази обстановка в връзките сред Русия и Естония напълно принадлежи на естонската страна ". Кремъл добави, че и отсега нататък ще продължи да реагира на " враждебните стъпки, подхванати от естонското управление ".

Естония, която е член на НАТО , отвърна, че експулсира съветския дипломат.

" Спазваме правилото на взаимност в връзките с Русия ", написаха от външното министерство в Туитър. От ведомството прецизираха, че съветският посланик би трябвало да напусне Естония в същия период - до 7 февруари.

По-късно латвийският външен министър Едгарс Ринкевич заяви, че е уведомил съветския дипломат в Рига, че би трябвало да напусне страната.

" Поради продължаващата брутална експанзия на Русия против Украйна и в символ на взаимност с Естония Латвия ще намали равнището на дипломатически връзки с Русия от 24 февруари, изисквайки от Русия да работи по съответния метод ", написа той в Туитър.

През последните години се усилиха случаите, при които Русия и западни страни експулсират дипломати, изключително след началото на съветската инвазия на 24 февруари предходната година. Но това е първият път на взаимно експулсиране на посланици.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР