Естония е готова да помогне на Украйна в мобилизирането на

...
Естония е готова да помогне на Украйна в мобилизирането на
Коментари Харесай

Талин е готов да помогне на Киев за мобилизиране на украинци, пребиваващи в чужбина

Естония е подготвена да помогне на Украйна в активизирането на нейните жители, в случай че двете страни подпишат съответното съглашение, съобщи Укринформ, цитирайки  министъра на вътрешните работи Лаури Лаанеметс в Талин, заяви Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 12263
В членката на Европейския съюз обитават към 7500 украински жители в наборна възраст, само че доста от тях са освободени от готовност. Например военната тегоба не се отнася за жителите, които живеят непрекъснато в чужбина, само че визира тези, които са пристигнали в Естония след 24 февруари 2022 година (старта на съветската инвазия против Украйна) и сега са краткотрайно пребиваващи в страната.

Лаанеметс означи, че съгласно интернационалното право Украйна не може да активизира украинци, живеещи в Естония, защото за задачата е належащо съглашение сред страните.

Министърът показва, че има намерение публично да уведоми Киев, че в случай че оттам  имат намерение да активизират украински жители, живеещи в Естония, страната му е подготвена да подписа съответното съглашение с Украйна.

" Естония няма да стои настрани. С наслаждение ще сключим такова съглашение и ще помогнем на Украйна. Имаме визия къде живеят тези хора в Естония. Готови сме да помогнем за прехвърлянето на тези лица от Естония в Украйна, в случай че се наложи ", добави министърът.

Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и защита, счита, че Украйна би трябвало да набира повече бойци, само че това не значи, че спомагателната готовност на 450 000-500 000 жители би трябвало да се реализира в границите на месец-два.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР