ЕС направи важна крачка към приемането на един от първите

...
ЕС направи важна крачка към приемането на един от първите
Коментари Харесай

ЕС направи важна крачка към приемането на първия в света закон за изкуствения интелект

ЕС направи значима крачка към приемането на един от първите в света закони, които ще контролират изкуствения разсъдък (ИИ). Европейският парламент одобри в сряда преговорната си позиция по така наречен Законодателен акт за ИИ, който планува цялостна възбрана за потребление на технологията за биометрично наблюдаване, както и ограничения по отношение на принадлежности като ChatGPT.

Правилата ще окажат въздействие върху активността на предприятията, които внедряват системи с ИИ, според от равнището на риска, който той може да сътвори.

В листата със неразрешени практики са включени и системите с ИИ, които могат да съставляват риск за сигурността на хората, като тези, които се употребяват за систематизиране на хора въз основата на техни персонални характерности или държание.

Европейските законодатели упорстват за регулацията и на така наречен генеративни модели за изкуствен интелект, посредством които се генерира изкуство, музика и различен вид наличие - какъвто е да вземем за пример известният чатбот ChatGPT. Те ще би трябвало да отговорят на условия за бистрота, като ще би трябвало да отбелязват наличието, основано от изкуствен интелект.

Преговорната позиция беше призната с огромно болшинство от евродепутатите - 499 гласоподаваха със " за ", 28 гласа бяха " срещу ", а 93 депутати се въздържаха. Сега следва проектозаконът да бъде прегледан и от страните членки в Съвета на Европейски Съюз преди да бъде публично признат.

Регламентът се счита за първия в света опит за регулация на изкуствения разсъдък. Очаква се договарянията сред Екологичен потенциал и страните членки да стартират още в сряда вечерта, а работата по текста да завърши до края на годината.

На брифинг пред публицисти председателката на Екологичен потенциал Роберта Мецола разяснява, че законодателството безспорно " ще зададе международния стандарт " в областта на изкуствения разсъдък за години напред.

" Занапред ще се нуждаем от непрекъснати, ясни граници и ограничавания за изкуствения разсъдък. И ето едно нещо, с което няма да създадем компромис: постоянно, когато технологиите напредват, те би трябвало да вървят ръка за ръка с нашите съществени права и демократични полезности ", съобщи тя.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР