Епидемия от имейли до клиенти на Банка ДСК (а оказа

...
Епидемия от имейли до клиенти на Банка ДСК (а оказа
Коментари Харесай

Не, ДСК не ви праща този имейл - в никой случай не се връзвайте

Епидемия от имейли до клиенти на Банка ДСК (а оказа се - и на други финансови институции) залива персоналните електронни пощи. Писмото - фишинг е направено по този начин, че да наподобява оптимално на " същинско ".

Мейл на пощата ви от подател [email protected] ви приканва, че сте " длъжни да добавите в допълнение средство за авторизация ". Нещо повече - имате 24 часа период - да " добавите спомагателното средство ".

Поставен е и линк, който да последвате.

Уважаеми клиенти,

Ние в Банка ДСК ценим Вашата сигурност и отбраната на персоналните Ви данни. С възходящата опасност от хакерски атаки, ние непрекъснато актуализираме нашите ограничения за сигурност, с цел да подсигуряваме, че Вашите финансови активи са защитени.

С наслада Ви оповестяваме за последната актуализация в нашата политика за дискретност. От този миг нататък, всички клиенти са задължени да прибавят в допълнение средство за авторизация в техните сметки. Това е належащо за Вашата отбрана и ще способства за предотвратяването на злоумишлен достъп.

Моля, бъдете осведомени, че имате период от 24 часа след приемането на този имейл, с цел да добавите спомагателното средство за авторизация към Вашия акаунт. В противоположен случай, достъпът до Вашия акаунт, ще бъде краткотрайно стеснен.

За да активирате тази функционалност, апелирам, натиснете тук.

Благодарим за Вашето схващане и подпомагане!

С почитание,
Екипът на Банка ДСК

На питане от Клуб Z от ДСК през днешния ден дадоха отговор, че това изрично не идва от банката, както и че има потърпевши освен техни клиенти - мейлите се пращат слепешката, без да се знае, кой коя банка избира (логично, колкото по-популярна е финансовата институция, толкоз е по-голям е шансът измамниците да " уцелят " - б.р.).

" В случая бихме желали да потвърдим, че полученият от Вас имейл не е изпращан от Банката и е опит за фишинг машинация, за който Банката е подхванала нужните ограничения по ограничението ѝ. Този вид имейли се изпращат на инцидентен принцип и наранени са освен клиенти на Банка ДСК.

В тази връзка молим да не въвеждате Ваши данни на страницата, към която води връзката в лъжливия имейл и да не връщате отговор на имейла. Молим да бъде заличен ", дадоха отговор ни от ДСК.

Че казусът не е нов - научаваме от обява от 1 август 2023 година на формалния уебсайт на банката:

" В случай че сте получили такова известие, молим Ви неотложно да го изтриете, без да отваряте атачмънта. Ако сте отворили файла, променете навреме потребителските си идентификатори за достъп до ДСК Директ и DSK Smart от различен компютър и се свържете с Call Center на Банка ДСК на телефон 0700 10 375, къс номер *2375 (*BDSK), на имейл [email protected] или посредством формите за противоположна връзка на страницата на банката или ДСК Директ.

Използваме случая да напомним, че Банка ДСК или друга финансова институция при никакви случаи няма да изиска от Вас да предоставите данни за пароли, ПИН или CVC/CCV код на карта, както и други данни, свързани с достъпите Ви за електронно или мобилно банкиране... " и така нататък

Престъпниците са дотам нагли, че друга от ноември показва, че те към този момент звънят онлайн по телефона, искайки данните ви. Звъни се отново на правилото на инцидентен избор на " клиенти ".

За рисково повишаване на опитите за фишинг измами предизвестяват и на фейсбук страницата на отдел " Киберпрестъпност " на ГДБОП - може  

Същевременно читатели ни осведомиха и за друга безпардонна машинация - за " върнат пакет ", за който би трябвало да заплатите 53 стотинки с карта. Също се стреля " на сляпо " - мнозина към този момент пазарят онлайн и може и да създадат асоциация с някаква действителна пратка, която чакат тъкмо сега.


В случая линкът води към " уеб страницата " на " Български пощи " - копието му е много положително и мнозина, кликнали без да гледат, биха могли да се излъжат и да дадат поисканите им данни. Това може да се случи, макар, че адресът, който се желае да достъпите -  is.gd, е напълно явно мощно подозрителен. Едва ли някоя куриерска или друга компания, предлагаща пощенски услуги, би си кръстила уеб страницата по този начин.

В никакъв случай не се връзвайте и на този опит.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР