Енергийният експерт Иван Хиновски коментира пред „Новини.бг.” защо точно сега

...
Енергийният експерт Иван Хиновски коментира пред „Новини.бг.” защо точно сега
Коментари Харесай

Иван Хиновски пред „Новини.бг.”: Омбудсманът да не се прави на енергетик, нищо не разбира

Енергийният специалист Иван Хиновски разяснява пред „ Новини.бг.” за какво тъкмо в този момент се постанова следващото повишаване на тока и парното и обосновано ли е то. Той има над 40-годишен опит в ръководството на енергетиката. В момента е ръководител на Българския енергиен и Минен Форум и шеф в енергийната консултантска компания ПроЕкоЕнергия.

Преопределянето на цените на енергоносителите по принцип се прави регламентирано два пъти годишно. Това се прави по закон в избрани регулаторни интервали, тъй че

настоящето повишаване не е определено нито преднамерено, нито инцидентно – срокът по закон е 1 юли.



Омбудсманът Мая Манолова, която излезе с обществени мрачни мнения против повишаването на парното, се прави на основен енергетик в републиката. Нейните изказвания нямат връзка с никакви действителности в този стратегически бранш.

Знаете ли, че „ борба” й против таксата за сградна апаратура беше наказана от Европейския съд и се оказа, че тя е изцяло законна, по този начин е в доста други страни, тъй като това е общ принцип.

Но Манолова мълчи по тази тематика. На 30 април основният юрист на Европейски Съюз присъди отвод по настояването на два административни съда в България да се произнесат дали е законосъобразна тази такса. Европейски Съюз направи акуратен разбор на структурата и се произнесе. Странно е, че тук никой не разяснява този факт, в това число и омбудсманът. Няма друга страна, с изключение на нашата, която да нападна тази такса.

Общественият бранител по формулировка е предназначен да брани ползите на всички жители у нас.

Енергийният пазар обаче се развива по свои правила. Същевременно приходите на хората в България не са се покачили кой знае какъв брой нагоре. Нямаме естествени европейски заплати, с цел да посрещаме невъзмутимо повишаването на енергоносителите.

Манолова обаче още веднъж се упражнява в неверни направления. Тя за какво мълчи за Европейската инструкция за енергийната беднотия. Този нормативен документ на Европейска комисия не влиза в действие у нас, а тя нищо не прави по тази причина. Точно по този ред могат да се осигуят средства за енергийно бедните у нас.



Всеки реагира отрицателно, когато му се наложи да прави по-големи разноски. Аз самият не съм изключение от това предписание.

Независимо, че съм енергетик, аз съм също по този начин и консуматор.

Основният фактор за повишение на цените на еленергията и топлоенергията, които са свързани между тях, са повишаващите се въглеродни излъчвания, за които всяко произвеждане заплаща, с цел да употребява и преработва. Емисиите на парниковите газове се усилиха от 5 евро на звук преди 4 години, на 25-30 евро за звук. Това съществено оскъпява разноските на всички топлоелектрически централи и е главният разход и растеж във образуването на компонентата за електро и топло силата.

Ще си разреша обаче да напомня още веднъж, че браншът „ Енергетика” от дълго време се нуждае от промени. Има европейска инструкция за решение на потенциалите, по които България е длъжна да отбрани топлоелектрическите си централи до Нова година да показа стратегия с ограничения. Всяка страна по свои лични критерии би трябвало да показа такава стратегия в Европейска комисия. Направиха го Полша, Гърция и останалите, единствено ние вси още не сме. Това е обвързване на Министерството на енергетиката, само че по незнайни за мен аргументи,

България отново се държи като щраус с глава, зарита в пясъка. А това е ужасно, тъй като най-после ще плащаме тройно.



Припомням, че ще има още едно повишаване – през декември е вторият регулаторен интервал. По-рано, преди изборите не се разгласи повишаването, тъй като по закон през юни стартира разискването на поръчките на сдруженията, които се подават от края на март пред КЕВР. Регулаторът афишира цените от 1 юли. Подобно нещо ще се случи в края на ноември, декември ще се объсждат и новите цени ще бъдат оповестени на 1 януари 2020 година.

През 2011 година, когато влязоха масирано фотоволтаици с към 10 000 мегавата, цената скочи, защото те работят по дълготрайни контракти с преференциални цени. Тогава се получи първият недостиг в системата, който беше към 1 милиард и половина лв.. Пак тогава регулаторът предложи интервал – стратегия за компетнсиране на тези разноски. Трябваше да е 5 години, само че не се получи и сега този недостиг към този момент е 5,4 млрд.лв. Тази голяма сума може да се покрие единствено с промени и цени. Дори ние да подвигаме цените, в случай че парниковите излъчвания не престават да порастват, то ще се постанова още и още да подвигаме цените...

Друг вид е да икономисваме.

В момента внасяме електрическа енергия от Турция,

към този момент е в минало времето, когато ние изнасяхме за там. В момента у нас има действителни заплахите за положението на ТЕЦ-овете, ВЕЦ-овете и АЕЦ. Ако не се стартира с тези промени и с икономията, нашата електрическа енергия ще стане неконкурентоспособна в района.

Знаете ли, че сдруженията, с цел да задържат цените, не вършат поправки, финансови инвестиции и вложения? Това обаче е рисково, тъй като в един миг може да се отрази много зле на сигурността, на ритмичността и така нататък.

Работодателите в този момент също са в нежелано състояние

– от една страна имат повишаващи се разноски за сила, от друга бранят работните места, от трета им се желаят по-високи заплати.

Затова е значимо омбудсманът да спре да се занимава с енергийни тематики, от които нищо не схваща, а час по-скоро да се включи и помогне на институциите за приемането на директивата за енергийната беднотия.

В България с този цикъл на избори, който се прави по този начин, че всяка година сме в някакъв следващ избор, не можем да създадем нито една сериозна промяна в енергетиката.

Затова би трябвало да свикнем с мисълта, че има инфлация, повишаване, а енергийните разноски порастват неизбежно. В страни като Франция и Германия да вземем за пример върху месечните сметки на хората се изписва: „ Напомняме ви, че разноските ви за сила всяка година порастват с по към 5%. Това е, такива са действителностите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР