Енергийната криза доказа, че ядрената технология е безалтернативна. Европа безспорно

...
Енергийната криза доказа, че ядрената технология е безалтернативна. Европа безспорно
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: Бъдещите ядрени проекти гарантират достъпни цени и стабилна енергийна система


„ Енергийната рецесия потвърди, че нуклеарната технология е безалтернативна. Европа несъмнено има потребност от нови нуклеарни мощности, с цел да подсигуряваме ниски цени на електрическата енергия и непоклатимост на енергийната система. “ Това сподели евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Цветелина Пенкова на обичайна интернационална нуклеарна конференция „ Българска атомна енергетика- национална, районна и международна енергийна сигурност “, проведена от съдружие „ Български атомен конгрес “ (Булатом).

Тя добави, че всяко нарастване на цените на електрическата енергия вреди  най-силно на уязвимите групи и унищожава нашата конкурентоспособност на международния пазар. „ През идващите години чакаме нарастване на енергийното ни ползване, основно за битови и транспортни потребности. Ядрената енергетика е дълготрайното решение за обезпечаване на евтина електрическа енергия “, посочи Цветелина Пенкова. Според нея: „ Европейски Съюз би трябвало да насочи напъните си към ефикасни и сигурни енергийни източници. Възобновяемите източници на сила са част от решението, само че нуклеарните мощности са точно тези базови мощности, без които не можем да подсигуряваме стабилността на енергийната система. “
 
Евродепутатът добави, че нуклеарната енергетика е стратегическа за Европа и за България:  „ България би трябвало неотложно да стартира да развиването на нови нуклеарни мощности. Нашите съседи от района към този момент го вършат.За момента България е водач в производството на нуклеарна електрическа енергия в района, само че това не е даденост. Румъния и Турция към този момент имат задвижени планове. “
 
Цветелина Пенкова посочи доста значимо изискване: „ За да може Европейски Съюз и България да задържат водещите си позиции в нуклеарния бранш и да се пребори за нови  в разрастващите се нуклеарни технологии, е нужна политическа воля. “ Тя подсети, че всеки нов план изисква минимум 10-15 години от първичната концепция, до момента в който стартира да действа в действителност.

„ Нуждаем се от регулаторна сигурност, с цел да притеглим огромни финансови вложения. На равнище Европейски Съюз е належащо законодателство, което да сложи общи критерии за действие, по-добър достъп до финансиране и стандартизиране на нуклеарните технологии “, посочи евродепутатът. Цветелина Пенкова открои нуждата производството на нуклеарните реактори и съставни елементи за действието на нуклеарните централи да се подкрепя предпочитано.
 
Европа е към момента е водеща в бранша на нуклеарната енергетика. „ Ние имаме най-хубавите специалисти и най-високите стандарти за сигурност. Но технологиите в бранша на нуклеарната енергетика се развиват с големи темпове. Малките модулни реактори са последната нуклеарна технология, която набира известност в целия свят. За да запазим преимуществото на европейската нуклеарна технология, ние ще продължим напъните в основаването на съответна регулаторна рамка. Тя ще подтиква научните разработки в новите технологии и кооперацията и координацията сред страните членки ще предизвиква кадровия и експертен човешки капацитет в Европейски Съюз. Това ще сътвори удобни условия за финансиране на тези планове “, означи Пенкова
 
На годишното издание на интернационалната нуклеарна конференция участваха специалисти от целия свят. Бяха показани проектите за бъдещи нуклеарни планове в Европа и по- съответно в района към България.
 
Във форума участваха ръководителят на Българския атомен конгрес Богомил Манчев, Н.Пр. Г-н Жоел Мейер - дипломат на Република Франция, посланикът на Турция Н.Пр.Г-жа Айлин Секизкьок, Н.Пр. Г-н Лукаш Кауцки - дипломат на Република Чехия, посланикът на Китайската Народна Република Н.Пр. Г-н Дун Сяодзюн, представители на държавния, университетския и обществения бранш.
 
  За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР