Емил Кабаиванов. Снимка: Фейсбук профил Кметът на Община Карлово д-р Емил

...
Емил Кабаиванов. Снимка: Фейсбук профил
Кметът на Община Карлово д-р Емил
Коментари Харесай

Кметът на Карлово забрави кой е Христо Ботев, а иска национален борд на историческата памет?

Емил Кабаиванов. Снимка: Facebook профил

Кметът на Община Карлово доктор Емил Кабаиванов съзнателно или несъзнателно пропусна името на огромния български бунтовник Христо Ботев по време на хвалебствената си тирада във връзка 147-мата годишнина от Априлското въстание. Това направи мощно усещане на всички присъстващи на празника в Клисура. Дали поради сензитивната тематика по дадената на прокурор социална поръчка за  в Карлово или поради историческа недосетливост, името на нито един български бунтовник не откри място в речта му.

Иронията в тази ситуация е, че единствено месеци преди патриотичното му слово предложи да сътвори Национален ръб за запазване на историческата памет , който да има ангажимент и пълномощия да утвърждава или отхвърля всяка продукция, интерпретираща облици на национални герои, която кандидатства за обществено финансиране.

Предложението му бе отправено към тогавашните ръководител на Народното събрание Вежди Рашидов и министъра на просвета Велислав Минеков. Повод за настояването му стана игралният филм на режисьора Максим Генчев, който бе отдаден на личността на Ботев. Според Кабаиванов посредством подобен ръб ще бъде обезпечена непоклатимост на държавната политика в региона на националната теория .

Кметът на Калофер Румен Стоянов също се възмути на тържествено слово на градоначалника на Община Карлово доктор Емил Кабаиванов. Причината този път е, че при речта си Кабаиванов не загатва името на великия поет-революционер Христо Ботев . Стоянов заподозря, че тези дейности са умишлени поради мемориалния комплекс „ Христо Ботев “.

Градоначалникът на Калофер разяснява словото на карловския си сътрудник пред Искра.бг :

„ Според мен това е съзнателно, тъй като в случай че не е щеше да не помни и Васил Левски. Те двамата вървят постоянно дружно в съзнанието на всички българи. Те са иконите на нашата гражданска война. Възмути ме персонално мен, че не загатва нашият народен воин – Христо Ботев, той не е единствено на Калофер, а е на цяла България. “

„ Аз не съм бил на събитието, само че на мен ми се обадиха възмутени жители и посетители на Клисура, тогава ревизирах и се уверих, че Кабаиванов не споделя името на Христо Ботев, а постоянно го е казвал. Едва ли ние можем да разделим националните герои, те са за всички! “ , безапелационен е калоферския кмет. Според него повода да не спомене името на великия поет-революционер е.

Припомняме ви, че калоферци излязоха на митинг на 22 април пред мемориалния комплекс „ Христо Ботев “. Причината за недоволството им беше, че преди седем години с 300 000 лв. са били ремонтирани стълбите и осветлението , само че през днешния ден още веднъж има проблеми. По думите на кмета на Калофер демонстрациите са дали позитивен отзив и представители на компанията и общината са почнали да слагат осветяване на паметника . Стоянов се надява всички нередности да бъдат оправени.

Тогава персонално, посредством вашата медия, ще напиша едно благодарствено писмо, дано цялото общество знае, че работата е свършена. До този миг ние не сме получавали никакви средства за този комплекс, с цел да може да го поддържаме. Пораженията по комплекса са – неработещото „ водното огледало “, несветещо осветлението и стълбите са разместени. По този проблем, аз съм уверен, че под публичното мнение и медиен напън, Община Карлово ще извърнат внимание. Надявам се да завърши всичко добре, макар че изостряме връзките, само че би трябвало да си споделяме истината в очите. Това е за мен е най-важното до този миг, тъй като това е една тежка битка, която сме поели през годините – да намерим пари и да го създадем, след което средствата бяха погрешно усвоени. Тези, които са усвоили по погрешен метод, не знам тъкмо кои са – дали компанията, дали Община Карлово, не им прави чест, когато става въпрос за национални обекти “ , акцентира кметът на Калофер.

Община Карлово разпорежда ремонта на мемориален комплекс „ Христо Ботев “ през 2016 година на старозагорската компания „ Зарастрой “ ООД , с шеф Калин Русев. Общата цена за осъществяване на проектирането и строително-ремонтните работи е в размер на 237 142,98 лв. без Данък добавена стойност при отпуснати с повишен предел общо 300 000. Договорът е от 16.06.2016 година, със период на осъществяване не повече от 60 календарни дни , считано от датата на подписването му. След ремонта са били видяни големите пропуски в работата на фирмата-изпълнител.

Това принуждава кметът на Калофер Румен Стоянов редовно да написа докладни мемоари до кмета на Община Карлово доктор Емил Кабаиванов. Калоферският кмет уточни, че отчетът на Агенция за държавна финансова ревизия /АДФИ/ към Министерство на финансите ясно показва типа и броя на нарушаванията , осъществени от „ Зарастрой “ ООД. Според държавния одит фирмата-изпълнител е получила без правно съображение сумата от 101 300,87 лв. с Данък добавена стойност за „ неизвършени количества строително-ремонтни действия “ .

„ Хората, които посещават комплекса са мощно възмутени, дори насочат рецензии към мен, като кмет. Те не са длъжни да знаят, че община Карлово заплаща, тъй като ние сме кметство. Изключително болно ми е, когато нямам грам виновност, а да поемам такава, по тази причина се борим, с цел да има правдивост “ , безапелационен е Стоянов.

Кметът на Калофер е безапелационен, че битката ще продължи , до момента в който паметникът на Христо Ботев още веднъж не бъде осветлен и в цялото му великолепие.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР