Еми Палмър е родена в Йерусалим, но прекарва детството си

...
Еми Палмър е родена в Йерусалим, но прекарва детството си
Коментари Харесай

Израелският прокурор Еми Палмър ексклузивно пред bTV за информационната война във "Фейсбук"


Еми Палмър е родена в Йерусалим, само че прекарва детството си в Белгия, Норвегия и Аржентина. Завършва право в университета в Йерусалим. Работи в Министерството на правораздаването като прокурор във Върховния съд на Държавната прокуратура. По-късно оглавява отдела за помилвания. В интервала 2014-2019 година е основен шеф на Министерството на правораздаването на Израел.

Тя е част от на 19-членния Надзорен съвет, който поучава „ Facebook “ за битка с дезинформацията. Именно по съвет на този орган, МЕТА реши да продължи отнемането на достъпа до " Facebook " на Доналд Тръмп. Но кой е казусът - Тръмп или самият " Facebook "? Ексклузивно - войната и осведомителната война във „ Facebook “. Разделение, тролове и въздействия върху съзнанието. Еми Палмър пред Светослав Иванов.

- Били сте прокурор и общоприет шеф на Министерството на правораздаването в Израел. Сега помагате на „ Facebook “ да отговори на някои от най-трудните въпроси. Възможна ли е битката против дезинформацията в мрежа, в която всеки може да напише всичко?

- Начинът, по който подхождаме към тези неща, не е просто да се събудим една заран и да решим, че ще почистим „ Facebook “ от дезинформацията. Трябва да имаме наличие, което е отстранено, някой да желае да го върне, тогава обсъждаме случая – 20 специалисти от целия свят, от всевъзможни страни с всевъзможен опит – и се опитваме да проучваме какво се случва при модерирането на наличието, че да не се разрешава да се случват неприятни неща на платформата, да вземем за пример нещо неправилно във връзка със свободата на словото – тъй като още имаме вяра, че тя е доста значима полезност. Вие разглеждате дезинформацията в обстановка на войната, в която сме сега, само че в същото време желаеме да подсигуряваме, че хората могат да поддържат връзка и да се свързват. Очакваме правната система да откри решенията. Вярвам в образованието. Вярвам в персоналната отговорност. Защото хората са злото, не обществените мрежи. Хората могат да бъдат зли, а обществените мрежи просто ускоряват гласа на злите хора. Не можем да го пренебрегнем, като се опитваме да решим какво да вършим, даже по отношение на дезинформацията.



- Споменахте войната в Украйна. Когато стартира, преди повече от месец, дезинформацията, насилието и езикът на омразата заляха „ Facebook “. В целия район, освен в България – не знам какво е ситуацията в Израел сега – само че чия отговорност е това? Ако обществената мрежа е платформа – не е медия, постоянно са казвали, че са единствено платформа.

- Не, софтуерна компания са. Това е американското законодателство, то разрешава на тези компании да останат софтуерно такива.

- Смятате ли обаче, че ще остане толкоз известен инструмент „ Facebook “, в случай че продължи тази солидна вълна на дезинформация?

- Не мога да ви кажа нищо, по отношение на решенията на „ Facebook “ в Русия и Украйна. Между другото, знаем, че руснаците са взели решение да блокират всевъзможен тип интернет действия, с цел да запазят контрола над информацията. Така че не е единствено въпрос каква е политиката на Мета („ Facebook “), само че и политиките, както виждаме в Русия и в Китай. Но ще ви кажа, не знам дали сте забелязали, само че от време на време във „ Facebook “ и „ Инстаграм “ има фотоси от Украйна, които са скрити с предизвестие, че са с сензитивна информация и сами би трябвало да прецените дали желаете да ги видите или не. Това е един образец за това по какъв начин „ Facebook “ се пробва от една страна да пази потребителите, само че и да разрешава на същинска информация да обикаля цялата платформа по целия свят.

- Да, само че може би има доста уроци, които обществените мрежи са научили след Брекзит, за използването на „ Facebook “ като прийом за агитация в поддръжка на излизането на Англия от Европейски Съюз. Също и цялата агитация срещу имунизациите. „ Дойче Веле “ разгласява предизвестие във „ Facebook “, че поради голямата дезинформация ще блокира някои консуматори, които не съблюдават разпоредбите на „ Дойче Веле “. Според вас вярно ли е решението да се блокират и не разрешават мнения?

- Ще ви отчайвам. Нямам явен отговор. В нов свят живеем. Отглеждани сме, аз съм по-възрастна от вас, само че са ни възпитавали и двамата в свят, в който не сме имали обществени мрежи и не сме знаели какво да вършим с тази голяма мощ, която от една страна е като „ Дисниленд “ – дава толкоз доста забавни неща, толкоз познание, толкоз благоприятни условия да се свържеш с хора накрай света, а в същото време е толкоз рисково. Не сме научени да можем да четем и слагаме под въпрос прочетеното. Причината дезинформацията да има такова въздействие върху нас е, че сме необразовани. Знаем по какъв начин да четем и пишем, само че това е грамотността от едно време.

- На класическите правила на журналистите…

- Да, в този момент би трябвало ние да вършим тази спомагателна работа, да можем освен да четем, т.е. да познаваме буквите, а би трябвало да можем да сме – е, не параноици – само че да осъзнаваме, че информацията, която получаваме, е съмнителна, че би трябвало да следваме хора, с цел да подсигуряваме да имаме по-всеобхватна визия за протичащото се по света, че би трябвало да имаме едно мислено за хората, народи или сили, опитващи се да вземат решение вместо нас какво се случва в нашата лична страна или в нашето тяло. Вярвам, че не сме толкоз наивни, колкото бяхме. Знаем, че има дезинформация. В Израел имахме 4 следващи пъти избори в продължение на 2 години.

- Точно както в България…

- Е, мислехме си, че сме истински. Много от акциите са, несъмнено, в обществените мрежи. Така че към този момент знаеш, че нещата, написани в „ Туитър “ или „ Facebook “, са основани от ботове, а не от същински хора. Вече го знаем, само че преди 5 години не беше напълно по този начин. Сега не взимам на съществено всеки един коментар, прочетен в обществените мрежи, тъй като се изучавам: преглеждам профилите, ревизирам какъв брой почитатели има, дали индивидът интензивно е направил нещо онлайн, пробвам се да схвана кой е този човек. И чакам ние – зрелите хора – да гледаме децата си и да се опитаме да ги направляваме в тази нова епоха с повече начини да се пазят от дезинформация, от промиване на мозъци, от опити на задгранични субекти да се повлияят националните решения.

- Да, тъй като са платени акции.
- Да.

- Не са същински хора, а някой заплаща да се генерират толкоз доста мнения.

- Точно. И знаете, „ Facebook “ и „ Туитър “ са въвели принадлежности за бистрота, позволяващи ни да забележим, че някои неща са промотирани и платени от някого – може да се види кой е платил. И да ви кажа в Израел, по време на политическите акции, публицисти, хора, които се интересуват, ревизират.

- Може би е допустимо да се подхващат стъпки – приказвал съм с разнообразни представители на Мета, „ Facebook “… Позволете да ви попитам за логаритъма, който подхранва личните убеждения на потребителя. Например, в случай че вярваш, че земята…

- Е кръгла?

- Кръгла или пък плоска – ще попаднеш на съответната информация. Ако търсиш сходна информация, ще я намираш още веднъж и още веднъж. Въпрос на логаритъм е…

- Ще ви кажа нещо, което може да е шокиращо, само че не живеем в интернет пространството, а в действителния свят. Въпрос на избор е. Съжалявам, че дублирам, само че дали ние позволяваме на децата ни да прекарат живота си онлайн, дали това ще е единственият източник на информация на вести, на развлечение, на другарства – или ще бъде просто един прийом и ще имаме способността да ги научим да търсят информацията по разнообразни способи. И дали би трябвало – като това е отговорност на министерствата на образованието и на държавни управления – да подсигуряваме, че може да се разпознават същински и подправени източници на познания. Но в Западния свят не чакам дете на над 10 години да мисли, че земята е плоска, тъй като са го прочели онлайн. Трябва да го учат в учебно заведение, да го знаят от родителите си…

- Абсолютно, това просто беше образец. Тези акции имаха голямо въздействие върху резултатите от Брекзит.

- Тъкмо щях да кажа нещо положително за публицистиката. Много хора споделят, че е мъртва.

- Но не е.

- И аз настоявам противоположното. Защото всеки може да написа, да снима. Смятам, че същинската, професионалната публицистика става все по-важна, тъй като единствената ни вяра за сериозна позиция по отношение на протичащото се към нас, е в мощни, самостоятелни публицисти, способни да вършат следствия, с излъчвания, които хората могат да слушат, с рубрики, даващи ни вероятност, до която не можем да стигнем сами. А в Израел го виждам, тъй като доста от случилото се през последната година е с помощта на същински професионалните ни публицисти – те ни пазят в свят на дезинформация, популистки водачи, и се пробват да ни осведомят, да вършат следствия за корупция, за неща, в които не се влага, за неща, които държавното управление не прави, а би трябвало. Нека се опитаме и се надяваме, че ще запазим тези защитни ограничения, а не просто да идеш онлайн и да вярваш на всяка нелепост, написана там.

- Вие сте прокурор с дълголетен опит. Как може държавната прокуратура да бъде същински самостоятелна от политическо въздействие, тъй като има огромна битка в България в този момент за прокуратурата.

- Вижте, израелската прокуратура е извънредно самостоятелна. Не съм сигурна дали политиците по света я виждат и си споделят " Охо, изпитвам завист на Израел, и аз желая такава мощна и самостоятелна прокуратура ". Не знам дали знаете, само че израелската прокуратура има история единствено за последните 15 години на гонене на различен министър председател, Олмерт, който прекарва година и половина в пандиза за корупция, на гонене на президент за полови закононарушения – той беше 7 години в затвор, на гонене на министъра на финансите за корупция – който прекара две-три години в пандиза, и в този момент, Бенямин Нетаняху, който беше министър председател 12 години и сигурно е един от най-популярните водачи в Израел – повдигнаха му обвиняване и тези дни продължава делото.

Мисля, че е един от най-трудните въпроси за обществото ни, тъй като то е разграничено на хора, които сляпо му имат вяра и тези, които сляпо гледат на него като на нарушител, без значение какво ще реши съдът. Нападат прокурорите, подлагат на критика прокуратурата. Докато беше на власт, той всекидневно подлагаше на критика прокуратурата. Беше доста мъчно. (...) Също по този начин, и много забавно, има специфичен модел на заплатата за прокурори, която подсигурява независимостта им. Дори в случай че се пенсионират относително млади, ще получават пенсия до живот. Това разрешава да са по-независими.

- Беше доста забавно, благодаря ви.

- Благодаря ви за поканата. В Израел знаем единствено положителни неща за България, имаме голяма признателност към българския народ за всичко, което са създали за евреите.

- Много ви благодаря. Беше доста забавно, поисквам ви здраво здраве и триумф.

- Благодаря ви.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР