Ема е десетокласничка, а Ивайло - от 11. клас в

...
Ема е десетокласничка, а Ивайло - от 11. клас в
Коментари Харесай

Ученици от МГ-Варна с първите места от Националната олимпиада по философия

Ема е десетокласничка, а Ивайло - от 11. клас в МГ-Варна. 

" Започнах да се занимавам с философия по-активно преди две години, а първото ми явяване на съревнование беше в девети клас ", показа за Ивайло Христов.

" За мен математиката и философията имат доста общи неща. И двете науки подтикват творчеството и търсенето на решения на най-неочакваното място ", разяснява от своя страна Ема Станкова.

Да не мислят по образец е едно от най-големите преимущества, които дава на надарените възпитаници обичаният им предмет.

На националния кръг учениците решаваха тест с въпроси отистория на философията и писаха есета. Всеки имаше опция да си избере опция да разсъждава по три фрагмента. От осми до десети клас избираха сред елементи от " Наследството на Европа " от Ханс-Георг Гадамер, " Духът на християнството и неговата орис " на Хегел и от Хераклит. Изборът на учениците от десети и единадесети клас беше сред фрагменти от " Кризата на европейските науки и трансценденталната феномемология " на Е. Хусерл, " Богословско-политически етюд " на Б. Спиноза и от " Веселата просвета " на Фридрих Ницше. 

Отличените с първо място есета са по фрагмента от Гадамер " Човечността на съществуването ни зависи в последна сметка от това, до каква степен съумяваме да се научим да виждаме заложените в нас граници по отношение на същността на другите " и по фрагмента от Хусерл " Науките се градят върху саморазбираемостта на виталния свят и изхождайки от нея, се употребяват за своите съответни цели от това, което съответно им е належащо. Но да се употребява виталният свят по този метод не значи самият той да се учи научно в личния му метод на биване ".

Общо 72 възпитаници стигнаха до финала на 36-тата ученическа олимпиада, в която участваха общо 1 082 възпитаници от цялата страна.

Победителите ще бъдат включени в подготовка за лъчение на народен тим, който ще взе участие в интернационалната олимпиада по философия. България е основател и е измежду създателите (заедно с Германия, Полша, Румъния и Турция) на тази интернационална олимпиада, която се организира за първи път през 1993 година в България. След 2001 година организацията на олимпиадата се поема от Международната организация на философските общества и през днешния ден в нея вземат участие възпитаници от към 60 страни. През годините българските възпитаници са печелили златни, сребърни и бронзови медали.

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР