Експлозии разтърсиха сградата на Министерството на държавната сигурност в Тираспол

...
Експлозии разтърсиха сградата на Министерството на държавната сигурност в Тираспол
Коментари Харесай

Експлозии и в Тираспол - руският анклав в Молдова |

Експлозии раздрусаха постройката на Министерството на държавната сигурност в Тираспол към шест часа вечерта през днешния ден. 

" Прозорците на горните етажи са счупени. От постройката се стелеше пушек. Полицията отдели покрайнината. На мястото на случая работят проверяващ екип, сапьори, пожарникари, лекари от Бърза помощ и експерти от други служби за незабавна помощ ", заяви " Новости Приднестровья ".

По предварителни данни на Министерството на вътрешните работи изстрелите са били създадени от РПГ (ръчен противотанков гранатомет), написа медиата от " столицата " на съветския анклав в Молдова - Приднестровие, именуван от Транснистрия. 

На улицата пред постройката се виждат захвърлени тубуси от употребявани гранатомет за еднократна приложимост. В обществените мрежи се разяснява, че това е РПГ-27 " Таволга " - руска разработка, която по публични данни е на въоръжение в Русия, Йордания, Габон и Приднестровието.

Властите в Кишинев изявиха угриженост от случая, създаващ напрежение в територията, която е отвън контрола на Молдова.

На територията на Приднестровието, което се управлява от проруски сепаратисти, се намират съветски военни бази, войска и оръжейни хранилища. Руският военачалник Рустам Минекаев, заместник-командир на съветския Централен боен окръг разяснява предходната седмица, че популацията в сепаратистката република е потискано, а втората фаза на военната интервенция, както Кремъл назовава войната в Украйна, планува преодоляването на Донбас и цяла Южна Украйна със основаване на кулоар на Русия до Крим и Приднестровието.

От предходната седмица съветски медии настояват, че Кишинев оказва стопански напън върху Тираспол и предсказват, че спорът може да завърши с освобождението на Приднестровието през Украйна по време на военната специфична интервенция, като се има поради, че на незачитан даже от Москва референдум, жителите на " републиката " гласоподаваха за присъединение към Руската федерация.

В началото на войната Русия упрекна Украйна, с която граничи Приднестровието, че щяла да нападне руснаците там. Киев незабавно отвърна, че това е подготовка за инсцениране на украинско нахлуване и измисляне на мотив, с цел да влезе съветската войска и там.

Руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко отхвърли през днешния ден, че Русия търси изход към Приднестровието, както и че провежда референдум за " самостоятелност " в Херсон. Самият Владимир Путин и публични лица от Русия отричаха до последно и разследващите сведения на Съединени американски щати, че ще нападне Украйна от при започване на годината.

Приднестровските сепаратисти, подкрепени от Москва, водят война против новата самостоятелна Молдова през 1992 година и примирието докара до фактическото обособяване на района от Кишинев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР