Екип от американски учени създаде най-малкия робот с дистанционно управление

...
Екип от американски учени създаде най-малкия робот с дистанционно управление
Коментари Харесай

Вече има микробот с размерите на бълха

Екип от американски учени сътвори най-малкия робот с дистанционно управление в света, който е с размери половин милиметър. Изследването на този робот е оповестено в списанието Science Robotics.

Този най-нов микробот, макар че към момента не е подготвен да бъде показан на света, е в действителност впечатляващ. Създателите му настояват, че наподобява и се движи като дребна бълха и има такава форма. Техниките, които са създали, могат да се употребяват и за основаване на други дребни роботи с всякаква форма.

„ Нашата технология разрешава разнообразни режими на следено придвижване и може да се движи със междинна скорост от половината от дължината на тялото в секунда. „ Много е мъчно да се реализира в подобен дребен мащаб за наземни роботи “, сподели Йонгганг Хуанг, машинен инженер в Северозападния университет в Илинойс.

Технологията, на която е основан роботът, в началото е основана преди осем години.Частите на робота са прикрепени към опъната гумена поставка и когато материалът се отпусне, роботът трансформира позицията си. Чрез деликатно калибриране на главните елементи, формата на робота може да се управлява точно. Промяната на формата се реализира посредством нагряване. Т.е., смяната на формата/позицията се реализира като се редуват според от това дали микробота се нагрява или не.

А нагряването се реализира с лазерите, които работят като дистанционно управление. Нагряват се избрани елементи на робота, те придобиват друга форма и реалокират робота. Няма потребност от акумулатори или мотор, а тънкият пласт стъкло на робота подсигурява, че съставените елементи се връщат в първичната си форма, когато се охладят.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР